Ползата от магнезий в горещините

как да си набавим магнезий

В топлото време и с потта тялото ни отделя много магнезий, който е жизненоважен за организма и протичащите в него процеси.

Магнезият се грижи основно за възстановяването на мускулите и за нервната система, а когато липсва в тялото ни, често и много хора изпадат в депресивни състояния.

Как да си го набавим – магнезий не се произвежда естествено от организма, затова набавянето му с храни и напитки е изключително важно.

Защо е важен магнезият – от значение е да не се лишаваме от магнезий, за да може организма ни да функционира правилно. Средните количества нужни на организма ни са 30 гр. и те се явяват 60% в костите и 30% в скелета, мускулите и сърдечната система. Останалата част магнезий в тялото ни се разпределя между черен дроб, бъбреци и мозък. Когато концентрацията му е равномерна и правилна, тялото ни функционира добре, като осигурява нужния спокоен сън, изгражда мускулите и се грижи за тонуса ни.

В какви продукти да открием магнезий – съдържа се в динята, зелен фасул, целина, зеле, броколи, ядки, сушени плодове, краставици, синап и др. За някои възрастови групи набавянето му с храната не е достатъчно и тогава се изисква допълнителен прием. Такива рискови групи са спортисти, подрастващи, бременни жени, възрастни хора и пушачи.

Какви са симптомите на магнезиев дефицит – наред с хронична преумора и стрес, магнезият се изчерпва по-бързо и в резултат на горещото време. За спортистите е от изключително значение набавянето на магнезий с хранителни добавки. Този полезен и жизненоважен минерал подобрява метаболизма и ускорява бъбречната екскреция.

Какви са оплакванията от липсата му – болка в мускулите, отслабване на жизнените сили, схващания, разтежения, скъсяване на мускулни влакна, покачване на кръвното налягане, дисбаланс в киселинно основните функции, умора, мигрена, провокация на астма, покачване риска от инсулт и слънчев удар. Това са само част от проявите при липса на така важният микроелемент.

Какво още трябва да знаем – за да се предотврати опасността от дефицит на магнезий се препоръчва приемът му под формата на хранителна добавка или магнезиев препарат. Последният представлява висококачествен продукт, може да се намери в аптеките и да задоволи дневната ни нужда. Магнезият се приема в комбинация с органична киселина, за по-лесно усвояване.