Какво ни пречи да се движим

Знаете ли, че 2/3 от затлъстелите деца остават с наднормено тегло и след пубертета. Това увеличава рисковете за здравето им.

Знаете ли, че 41% от мъжете и 51% от жените между 35 и 60 години не се движат достатъчно.

Въпреки, че всички живеем динамично и забързано, сякаш сме заседнали на едно място. Усещането за непрестанна умора, мускулна отслабна лост, болки в ставите, кръста, гръбнака, вените са станали част от рутината. На всичкото отгоре дори прибирането от работа или пазаруване до кварталния автомобил става с личния автомобил. Всичко звучи до болка познато, защото е част от живота на всеки втори човек днес. Какво ни пречи да се движим и до какво може да стигне липсата на физическа активност. Научете сега:

  • Удобствата – движим се все по-малко. Приятелите са на една ръка разстояние в Интернет и вече дори не е нужно да ги виждаме на живо. Когато излизаме не се налага да търсим телефонни кабини, защото мобилният е в джоба, колата пред блока, а супермаркета само на 5 метра от нас. Въпреки това използваме автомобила, за да го посетим или да заведем децата на училище. Начините на работа са доста променени и повечето от нас изкарват хляба си седейки на бюро в офиса. Механизацията и технологиите ограничават усилията и така професии свързани с физическия труд, остават като, че ли на заден план.
  • Околната среда – да изкачваме стълби, без помощта на асансьор, да ходим и да се прибираме пеша до работата е добра идея, но ни излага и на вредната околна среда. Замърсеният въздух, прах и изгорели газове по улиците, допринасят да се задъхваме и уморяваме по-бързо. Дори разходка през уикенда до градския парк е свързана с преминаване покрай множество строежи.
  • Липсата на време –  всеки от нас има усещане, че времето не стига, че сякаш е забързало своя ход и от цялата тази „въртележка“ чак свят да ти се завие. Когато разполагате с 35 минути за обяд, пътят до дома отнема повече от 5 минути. Най-често вземате транспорт или тръгвате с личния автомобил, а това е поредната грешка, която намалява движението. По не по различен начин стои и въпроса с пазара през уикенда, когато „уж“ на шега имаме цели два дни. Големите супермаркети пък ни спестяват времето за обикаляне до няколко магазина на различни места в града. Всичко това води до спестяване на време, но и до загуба на възможности да горим  натрупаните калории през деня.
  • Повод за движение – оставете големите поводи за пазаруване с автомобила за един път месечно, а за дребните неща използвайте „отскачането“ до магазина пеш. Това може да е покупка на хляб, закуска и т.н. Грижете се за саксийни растения или засадете такива в двора. Градинарските грижи спомагат за горене на много калории, а наред с това, карат градинарите да са по-щастливи хора. Непрекъснато преоткривайте тялото си. Използвайте възможностите, които предоставя всеки нов сезон. Така, например лятото може да плувате, да карате колело; за есента оставете разходки из парка и гората, събиране на гъби, билки или сухи листа за икебана; през зимата каране на ски, ледени пързалки, каране на кънки или направата на снежен човек с децата, са чудесна алтернатива да се изпотите и да стегнете мускулатурата; пролетта е време за всичко, защото природата се събужда за нов живот. Борете се със заседналия начин на живот и не оставяйте мускулите да атрофират. Стремете се да извършвате всеки ден по 10 хил. крачки, което се равнява на 45 минути ходене пеша или 5 км. разстояние.