Еухарис или Амазонска лилия

Еухарис или Амазонска лилия

Еухарис или Амазонска лилия

Декоративните цветя са приказно красиви, въздействащи, но и доста капризни. За всеки почитател на домашни и диви растения, днес ще се спрем на Амазонска лилия или познато още като цвете Еухарис.

То изисква по-специални грижи и ако в определени кътчета на планетата расте в големи количества или е приемана за диво растение, то в домашни условия си има своите капризи и претърпявайки множество реформации, краси множество домове.

Съвсем до скоро Амазонска лилия е била култивирана само като рядък цвят, но вече може да се закупи и като саксийно растение.

От къде произхожда Амазонската лилия?

Родното място на това едногодишно луковично растение е Колумбия. Цветето е дарено от природата не само с външна красота, но и невероятно нежна и приятна миризма. Расте по планинските райони.

Как да познаем цветето Еухарис?

Листата на Амазонската лилия са лъскави и тъмнозелени, наредени по дългата му дръжка. Стеблото е дълго около 30 см, а цвета му има форма на сърцевидно чадърче. Цветето лилия има 5 до 6 снежно бели цвята. Сред нея се отличава grandiflora, които достигат до 70 см височина и растат в бяло в ранна пролет.

Как цъфти Амазонска лилия?

Разтваряне на сърцевината на красивото цвете започва 20 дни в средата на лятото. Всеки цвят се отваря последователно. Когато цветето е отглеждано в благоприятна среда, то образува до 8 цветно сини стъбла.

Къде да разположим саксия с Еухарис?

Амазонската лилия обича светлината, но не в пряк достъп. На перваза на прозорец, в близост до парното може да накара цветето да разцъфти поне два пъти – единият през пролетта, а другият късно есента.

Каква температура обича стайното цвете?

Привидна на вид като нарцис, Амазонска лилия харесва 15-20 градуса температури на помещенията и по-влажния въздух. Зимата изисква много топлина и грижи.

Кога се полива декоративното растение?

До цъфтежа си Еухарисът се полива редовно и в умерени количества вода. Така се защитават корените от изсушаване или загниване. Лятото стайното цвете се нуждае от оросяване на листата.

Как се размножава Амазонска лилия?

Дребните луковици на лилията се отделят по време на пресаждането му през март и април. Запазват се корените и листата. Добре е да е ясно, че пресадените растения боледуват дълго и се развиват бавно. Това налага отделяне на луковиците един път на няколко години.

Отделените луковици се засаждат в оранжерия на стелажи или отглеждани в домашни условия в саксии.

Каква почва обича Еухариса?

В почвата на нежното колумбийско цвете трябва да има равни количества букови листа, торф, пясък и чамова почва. По време на растежа, лилията се тори един път седмично.