9 най-чудати спиртни напитки по света

спиртни напитки

Най-чудатите спиртни напитки по света!

Да опиташ всяка една напитка, означава да се докоснеш до нейната традиция, култура и история.

Спиртните питиета, днес са така многообразни, а всяко едно от тях може да достави истинска наслада за опитния дегустатор. С много от тях повечето се познават, но тук ще се спрем на 9 от най-чудатите спиртни питиета по света, техните родини и състави:

спиртни напитки по света

Айяуаска напитка

Родината и Амазонка и се произвежда от местните жители на страната. Името й идва от местния език и в превод означава „лиана на духове“. Като главен страничен ефект от този аперитив се наблюдава халюционации. Друг страничен ефект е противопаразитното й действие. Вярвайки в тези твърдения местните индианци смятали, че приемайки я могат да се свържат с мъртвите или да върнат някого от там. Състава на Айяуаска е от лоза и други растения. Всички те се варят за 12 часа.

Голденрот

Напитката носи своето име от швейцарски шнапс. Процента на алкохол в нея достига 53.5% съдържание, а ароматът й е на канела. Уникалното за това питие е, че има дребни частици истинско злато. В 1 л. голденрот се съдържат около 15 мг. от него, а цената на 1-а бутилка, задминава 300$.

спиртни напитки по света

Гилпин

Това е семейно уиски. Напитката на боговете или поне опиталите я така твърдят. До тук добре, но всеки, който знае съставът и преди да я е опитал може бързо да се откаже. Истината е, че в нея се съдържа урина и то взета от възрастни хора или болни от диабет. Неин създател е Джеймс Глипин, който не веднъж бил съветван вместо като производител на алкохол, да се насочи към психиатърската професия.

спиртни напитки

Цсонгсул

Дори това е напитка известна главно в Корея. Тя е традиционно питие, но не е много популярна, дори в страната си. В съставът й има няколко билки и фекалии, а те престояват в продължение на няколко месеца. И колкото и странно да звучи, след отлежаването си в тъмни стъклени бутилки, Цсонгсул има приятен вкус след отпиването си.

Бира Fijjtu

Това е африканско питие, смятано и за най-опасното на света. Това се дължи не на силен процент алкохол в нея, а по-скоро на замърсена вода, в състава й. Почитателите й разказват, че когато я консумирали виждали и чували странни неща, нещо като халюцинации. В 2003 г. обаче пивоварната е затворена.

спиртни напитки по света

Армагедон

Това е питие създадено в пивоварна Brewmeister. То съдържа 65% алкохол, коетро е значително по-голямо количество от това на някои видове уиски и водка. Друго характерно за тази бира е, гъстотата й, която е много по-голяма от тази на обичайна бира.

Мольорт

Става дума за напитка скандинавският шнапс. В нея се съдържат 35% пелин, който е толкова горчив, че не може да бъде сравнен с нищо друго на света. Ароматът на тази напитка е като на изгоряла гума. Мольорт е вписана напитка и в книгата на Гинес за „най-лош ликьор“.

спиртни напитки

Чангаа

Това е питие, смятано за най-евтин алкохол в света. Родината му е Кения. В състава си Чангаа съдържа сурго и царевица. Количество от 300-400 гр. Са напълно достатъчни, за да накарат някого да загуби съзнание, а на следващия ден да е с махмурлукът.

Херион

Известен още като „Чуден сироп за кашлица“. Създаден е през XIX в., а в състава му има и количество на хероин. За т.н. кашлица не помагал, но действието му било силното обезболяващо, а в миналите времена е приеман за аспирин.