9 интересни факта за хлебарката

9 интересни факта за хлебарката

Хората са единодушни, когато стане дума за хлебарката. Тя обитава жилищата ни и никой не я харесва. Дори не се колебаем, дали тя заслужават любов или омраза. Хората са склонни да хвърлят всички хлебарки на планетата в огромна яма и да я запалят.

И при все това, хлебарките имат и светла страна, за която вероятно не знаете още нищо. Каква е тя, научете с партньорското участие на PREVENTA.BG.

Любопитно за хлебарката

Тези малки насекоми, които се носят напред-назад, всъщност са невероятни същества. Има обяснима причина, поради която казват, че в случай на апокалипсис само хлебарките могат да оцелеят. Това е така, защото са супер бързи и не само…

Предлагаме ви, тези 9 интересни факта за хлебарката. Информацията, заимствахме от сайта на: http://www.preventa.bg. Те са в низходящ ред и се надяваме, да са ви от полза:

  1. Млякото от хлебарки може да се превърне в суперхрана за новото поколение

В света има само един вид хлебарка, която противно на всичко свято, произвежда потомство, което храни с млякото. Малките хлебарки от вида Diploptera punctate получават от майка си наситена протеинова течност, която съдържа 4 пъти повече хранителни вещества от кравето мляко. И науката вярва, че може да се превърне в нова суперхрана.

Един протеинов кристал в това мляко Diploptera punctata, съдържа 3 пъти повече енергия от биволското. Смята се, че биволското е няколко пъти по-добро от кравето. Очевидно учените разбират, че създаването на ферми за хлебарки Diploptera е глупаво начинание, затова искат да създадат същите протеинови кристали в лабораторията. Предимствата са очевидни: млякото Diploptera е с високо съдържание на калории. То осигурява енергия, която се отделя постепенно, така тялото ще я получава, когато има нужда от нея. Науката смята, че мляко на Diploptera може да помогне на бедните страни, защото е добър източник на много калории.

  1. Хлебарките се движат със скорост от 4,8 км / ч и повече

Повечето хлебарки, постоянно се разхождат и тичат някъде. Така, те развиват добра скорост. Когато включите осветлението се разпръскват в уединени ъгли. В случай на заразяване на помещенията, хлебарките дори няма да се скрият. Те ще ви гледат така, сякаш сте окупирали територията им. И в това има смисъл.

Най-вероятно, не сте обърнали внимание на скоростта, с която тичат хлебарките. Те са бързи и развиват скорост 4,8 км / ч. Ако живеете в район със сравнително хладен климат, може би сте забелязали, че като правило хлебарките не летят. Ако, обаче е достатъчно горещо там, могат и това.

  1. Женските могат да съхраняват спермата в резерв

Оказва се, че женските всъщност не се нуждаят от мъже. Те са по-едри от мъжките представители и със натрупването си отблъскват агресивните мъжки, които искат да се чифтосват.

Разбира се, те се нуждаят от тях за чифтосване, но дори и тогава могат да вземат мъжката сперма и да я съхранят в телата си за по-късна употреба. Всъщност те могат да вземат толкова много сперма при едно чифтосване, че никога да не им се наложи да се чифтосват, през целия си живот (който обикновено трае, около година).

  1. Ако във вашата къща има термити, това означава, че официално имате хлебарки

Термитите не спят, затова постоянно ядат дърво. Интересен факт: някои женски, кралици, могат да снасят до 40 000 яйца на ден. Друг интересен факт, ако нямате достатъчно: термитите, то значи имате много хлебарки!

Да, наскоро учените откриха, че термитите всъщност са социални хлебарки. Въпреки, че има разлики между тях. Например термитите имат колонии, а хлебарките са по-малко дружелюбни в сравнение с тях. Те също се хранят по различен начин. Отдавна е известно, че са генетично свързани. Пристрастеността на хлебарки към фекалиите е увлекателен начин, по който науката ги е свързала.

Учените смятат, че способността на техните предци да ядат остатъците, с течение на времето се превърна в способността им да унищожават дървесина, а това от своя страна води до еволюцията на термитите.

  1. Хлебарката пърди

Колкото и да е странно, науката няма отговори на всички въпроси. Трудно е да се каже, дали храносмилателните газове, наистина излизат от ануса на насекомото. Знаем обаче, че хлебарките имат черва и анус и понякога отделят безумно количество газ.

  1. Хранят се много повече, отколкото си мислите

Когато чуете за „приемливите нива“ на вредители и животинските акари в човешката храна, говорим за количеството, което не вреди. Частите от тялото на буболечките, са разрешени в определени пропорции и се отнасят за различни хранителни продукти. Подправки като риган и канела, съдържат много отломки от тези и други насекоми.

Хлебарките са особено добри в намирането на храна, затова често стават част от нея. Както казахме, когато хлебарките се сливат с храната ни, това не вреди. Понякога, обаче може да причини здравословни проблеми. Смачкани части на хлебарки в шоколада, предизвикват алергични реакции.

  1. Хлебарките имат свои „зони“

Ню Йорк изобилства от уникални, различни области. Те се различават в ландшафт, топография, местното население и други фактори. Понякога границите между тях са замъглени, но всеки има свой собствен характер. Колкото и да е странно, това се отнася и за хлебарките.

Хлебарки има във всяка област и те са различни. Самите насекоми предпочитат да не излизат извън своята територия. Освен това, те разпознават „свои“ и „непознати“. И въпреки, че се знае, че се размножават помежду си, предпочитат да не напускат родния си „окръг“.

  1. В Китай има огромни ферми за хлебарки

Светът отчаяно се опитва да се справи с огромен проблем – хранителните отпадъци. Китай не е изключение; депата в страната са пълни с остатъчна храна. С нея трябва да се направи нещо. Пекин произвежда 9 милиона тона хранителни отпадъци годишно. Така, китайското правителство, решило да използва хлебарки.

В цял Китай се отглеждат милиарди хлебарки, за да се реши този проблем. Милиард хлебарки могат да се справят с 50 тона хранителни отпадъци на ден.

  1. Хлебарката предизвиква физиката

Те са нинджа в света на насекомите. Успяват да избегнат всякаква опасност, чрез движения, защото са бързи. Когато са малки, могат да се притискат в тесни дупки, а това съвсем не е всичко.

Способността на хлебарката да се приближи до ръба на масата, след което бързо да се преобърне и да изчезне. Това може да изглежда просто, но какво ще кажете за физиката зад нея? Насекомото всъщност, хваща ръба с малките си задни крака, след което като махало се залюлява на 180 градуса и, обръщайки се, се оказва под перваза. Учените успяха да заснемат това, с помощта на високоскоростни камери.

Източник: preventa.bg