8 храни, които не трябва да ядете вечер

храни

Има цял списък с храни, които не трябва да ядете вечер

Много добре знаете, че непосредствено, преди лягане хранене не се препоръчва, но какво да направите, ако точно в късните часове на вечерта започне да стърже стомахът ви и искате да хапнете някои храни …

Здравословните закуски няма да донесат много вреда, но тези осем продукта със сигурност няма да ви позволят да спите спокойно. За да не се мятате цяла нощ и да правите напразни опити да заспите, добре е да знаете кои храни не е позволено да консумирате, преди лягане:

  • Пържена храна

Не притъпявайте вечерния си глад с пържени картофи. Мастните храни се усвояват в организма малко по-бавно от протеините и въглехидратите, така че до момента, в който се изморите, искате да спите и се опитайте да заспите с всички сили. Тялото или по-скоро храносмилателната система ще работят по-усилено.

  • Пикантна храна

Има поне две причини, поради които трябва да избягвате пикантните храни, преди лягане. На първо място, те дразнят стомаха и причиняват киселини, което не допринася за нормалния сън. И също така ускорява производството на хистамини в организма. В резултат, антихистамините „показват“, че е време да спите, а от друга страна, хистамините ензими допринасят за будността.

  • Месо

Месото може буквално да ви накара да се събудите. Протеинът сигнализира на мозъка да произвежда допамин, „мотивационна молекула“, която ви дава енергия и следователно трябва да се избягват порциите месо под всякаква форма. В крайни случаи, ако тялото ви изисква протеини, може да хапнете малко сьомга. Във филето й се съдържа мелатонин, който насърчава добрия сън.

  • Алкохол

Краят на деня с чаша (или две) червено вино може да ви помогне да заспите по-бързо, но трудно може да доведе до качествен сън. Когато главата ви лежи на възглавница, черният дроб ще работи усилено, опитвайки се да премахне алкохола от тялото. Вашето сърце бие по-бързо и това не ви дава спокоен сън.

  • Шоколад

Вероятно знаете много добре, че не трябва да пиете кафе, преди лягане, но това не е единственият източник на кофеин. Само 30 г. шоколад съдържат около 23 мг кофеин, което е една четвърт от неговото количество в чаша кафе.

  • Вода

През повечето време допълнителната хидратация е огромен плюс. Консумацията на вода, преди лягане ще доведе до банално тичате до тоалетната и следователно няма да може да спите спокойно. Пийте достатъчно вода през целия ден, за да попълните резервите си в организма, но не и преди лягане.

8 храни, които трябва да ядете вечер

 

  • Кафе

Както разбирате, разумно е да не пиете кафе през нощта, но заслужава да се отбележи, колко часа, преди лягане трябва да намалите консумацията му. Експертите смятат, че тази ободряваща напитка се препоръчва да се пие само сутрин, но ако сте непоправим любител на кафето, следобед е по-добре да консумирате безкофеиново кафе.

8 храни, които трябва да ядете вечер

  • Шоколадов сладолед

Ако искате шоколадов сладолед или с вкус на кафе за следобеден десерт, проверете съдържанието на кофеин в него. Някои варианти на сладолед в кафето, дори имат малки късчета зърна от кафе. Откажете се от следобедния сладолед, ако искате да заспите вечер.