8 интересни факта за Бахамите

бахамите

Предлагаме ви 8 интересни факта за Бахамите, които може би не знаете

Ако просто планирате лятната си ваканция, препоръчваме ви да обърнете внимание на Бахамските острови. И за да ви помогнем да решите, сме подготвили селекция от интересни факти за този райски кът за пътешествениците.

8 факта за Бахамските острови

  1. Името Бахами идва от испанския термин „Baja Mar“, което означава „плитко море“. Както може да види във всеки сателитен образ, водата около Бахамските острови изглежда като разделена на малки части и има тюркоазен цвят. Тюркоазът се дължи на смес от бял пясък, калциев карбонат и отражения от дъното. Водата около Бахамските острови е силно наситена с калциев карбонат (материалът, който образува раковините), който често се утаява директно във водата.
  2. Бахамските острови били мястото за спиране на Христофор Колумб. Широко разпространено е мнението, че Колумб направил първата си спирка на брега в Новия свят на остров Сан Салвадор. През 1986 г. National Geographic съобщава, че е кацнал на Самана Кей. За появата на земите на Новия свят и популярността им сред европейците се смятат самите Бахамски острови.
  3. Бахамите имат трети по големина БВП на глава от населението в цялото Западно полукълбо. След САЩ и Канада Бахамските острови са третата най-богата държава в Западното полукълбо. Най-голямата индустрия в страната е туризмът, който представлява 60% от доходите на страната и половината от всички работни места. Бахамският долар е равен на един щатски долар.

Още любопитно около Бахамите

4. Бахамските острови са втората най-близка държава до Съединените щати. Остров Бимини се намира само на 50 км от Маями.

5. На Бахамските острови валял сняг само веднъж. На 17 януари 1977 г. от Южна Флорида придошла студена вълна и донесла неестествено зимно време. На този ден и за единствен път в историята паднал сняг в град Фрийпорт на остров Гран Бахам.Не е имало натрупване, но снежинките валели и се топели, достигайки земята.

6. Огромната Dean Blue Hole (Синята дупка на Дийн е най-дълбоката в света). Тя се намира на Бахамските острови. Разполага се на Лонг Айлънд. За разлика от Синята дупка в Белиз, дупката в Бахамите е точно до брега. Може да влезете във водата до коленете си – и изведнъж да паднете 202 метра надолу. Точно толкова е дълбочината й. Това е мястото, където много фрийдайвъри се опитват да счупят световните рекорди.

Бахамите

  1. Бахамските острови са една от двете страни в Западното полукълбо, която се намира на тропическия рак. Тропикът на рака (Северният тропик) разделя Лонг Айлънд и Екума на Бахамските острови. Единствената страна в Западното полукълбо, която пресича, освен Бахамските острови, е Мексико.
  2. Най-високата точка на Бахамските острови е само на 63 м надморска височина. Най-високата точка е на „планинската“ Алверния, която е възвишение на коралов риф. Има само четири държави в света, разположени по-ниско от Бахамските острови, те са: Гамбия, Маршаловите острови, Тувалу и Малдивите.