8 грешки в почистването

почистването

8 грешки в почистването, които развалят цялостното впечатление за домашния ред!

При думата свързана с „почистването“, повечето домакини преобръщат очи и правят нещастен израз на лицето. Това не е изненадващо, защото обикновено отнема много дълго време и цялата енергия.

Особено досадно е, когато дойде дългоочакваният почивен ден и вместо да почиват, жените отделят цялото си свободно време за пране, чистене и хигиенизиране. Има обаче начин да превърнете почистването в радостна и бърза задача. Как? Просто се опитайте да не допускате грешките, които отнемат време и енергия.

Грешка 1: Искате да почистите къщата за един ден?

Невъзможно е почистването да се извърши за един ден.

Вероятно всеки знае фразата: „В събота ще се занимавам с пране, чистене, ще подреждам нещата в килера …“. И в крайна сметка, когато дойде дългоочакваният уикенд, имаме време и усилия само да избършем праха от масата и да сложим мръсните дрехи в пералнята.

Причината за тази тенденция е, че се опитвате да вършим цялата домакинска работа за един ден. Това е основната грешка, която правят домакините при планирането на почистването. Повярвайте, за един ден няма да можете да изпълните дори половината от желаното. Затова веднага се настройте, че нещата ще отнемат 3-4 дни. Днес може да избършете праха във всички стаи, утре – да почистите кухнята, а в други-ден – да измиете прозорците. Така ще сте по-малко уморени, а ефективността на почистването ще се увеличи значително. Ето защо, веднага щом се появи свободно време, внимателно огледайте апартамента и намерете от чистачи.com.

Грешка 2: Не сушите кърпи и завеси за душ

Кърпите и завесите за душ не трябва да се оставят мокри

Мократа тъкан е идеално място за появата и размножаването на различни бактерии. Ако не искате плесента да започне в дома ви, не забравяйте да изсушите кърпите веднага след употреба. Може да ги окачите на балкона или батерията. Добър вариант е да изнесете предметите на улицата, така че да висят няколко часа на чист въздух. Що се отнася до завесата за душ, тя трябва винаги да се държи разгъната, така че да изсъхне по-бързо.

Съвет: след приключване на водните процедури оставете вратата към банята отворена. Така ще излезе цялата влага.

Грешка 3: Запушеният хладилник затруднява почистването

Едно е, когато купувате храна за няколко дни предварително, така че след работа да не губите време за пазаруване. Но е съвсем различно, ако хладилникът ви е пълен с конфитюр с плодове, сирене, наденица, пица. Останалите допринасят с факта, че на рафтовете на хладилника няма абсолютно никакво място и е трудно да се грижите за него. Освен това поради неправилно съхранение на продуктите съществува риск от мухъл. Ето защо, трябва да се отървете от остатъците храна веднага или да изядете всичко на следващия ден. Ако сте сигурни, че никой няма да изяде сандвичите, останали след вечеря, изпратете ги в кошчето. Опциите с оправдание няма да работят. Бъдете безпощадни към остатъците храна и тогава хладилникът ще ви каже „Благодаря“.

Друг вариант е веднага да приготвите, колкото се може повече ястия, колкото можете да ядете наведнъж. Междувременно изхвърляте ненужните продукти от хладилника, избърсвате рафтовете, най-вероятно там се е натрупало много конденз.

Грешка 4: Не четете етикети на домакински химикали

Когато избирате почистващ продукт, прочетете, какво пише на опаковката.

Преди да използвате почистващо средство, внимателно прочетете метода на употреба. Ако на етикета пише, че трябва да се нанесе върху мръсна повърхност и да се остави 15-20 минути, следвайте тази инструкция. Според производителя това време е достатъчно, за да може продуктът да работи, което означава, че след четвърт час може лесно да отмиете мазнини, мръсотия и други примеси. Не е необходимо да пускате пред двигателя и да измиете почистващия прах след 5 минути. Или, напротив, да губите време и да погледне как е действал, само след 2 часа. Така само намалявате ефективността на почистването.

Грешка 5: Имате само един парцал, за да почистите цялата къща

Не търкайте пода и премахвайте прах с един парцал.

Ако използвате същия парцал за почистване на кухнята, измиване на прозорци и премахване на прах, тогава поздравления – изобщо не почиствате, по-скоро прехвърляте замърсяването от едно място на друго. За да може къщата наистина да блести и да не се притеснявате от наличието на бактерии, трябва да се запасите с много парцали. Купете в магазина два вида: за сухо и за мокро почистване. Не забравяйте, че трябва редовно да сменяте продуктите с нови, точно както да ги перете в пералня навреме.

За почистване, след строителство, последвайте линка.

Грешка 6: Изтривате праха, след прахосмукиране

Прахът от мебелите се утаява на пода. Помнете едно от основните правила за ефективно почистване – първо трябва да избършете праха в стаята, а след това да вакуумирате килимите. Ако направите обратното, тогава малките отломки ще паднат на пода и отново ще трябва да го приведете в ред. Защо да правите едно и също нещо във втория кръг, ако можете да направите всичко перфектно от първия път? Ето защо, послушайте съветите: почистете стаите отгоре-надолу. Така ще може да приведете в ред апартамента за кратко време.

Грешка 7: Обсебени сте от чистотата

Стерилната чистота е вредна за здравето. Има почитатели на чистотата има такива, които са обсебени от чистотата. Ако принадлежите към втория тип, тогава трябва да знаете, че ежедневното почистване също има своите отрицателни аспекти, особено когато използвате голямо количество дезинфектанти в работата си. Според чистачи.com, стерилната чистота в апартамент, не позволява на тялото ни да тренира и да се съпротивлява на бактерии, които са много в нормалната среда. Освен това мухълът заема мястото на обикновените микроби, което също е неприятно.

Следователно идеалният вариант е да почистите къщата, тъй като се замърси. Опитайте се да използвате леки почистващи продукти, които не вредят на тялото, или се въоръжете с обикновена вода и парцал.

Грешка 8: Рядко сменяте парцалите за почистване

Почистващите парцали трябва да се сменят редовно. Ако не се грижите редовно за тях, всички остатъци от прах, мръсотия и петна ще преминат, върху кожата ви. Такъв е случаят и с парцалите за сухо и мокро почистване. След почистване те остават различни замърсители, които допринасят за появата на бактерии. За да избегнете неприятни последици, трябва да сменяте по-често почистващото оборудване. Говорейки за последното, предлагаме да се запознаете с цените за почистване и извозване, които са много приемливи и улесняват живота.