Средиземноморска диета и храните

Средиземноморска диета и храните

Средиземноморска диета – нещата, които не знаем!

Предлагаме ви Средиземноморска диета, всички тайни около нея, тяхното разбулване и още 5 неща, за които – сигурни сме не са ви известни.

Диетите днес са толкова много, почти, колкото и кандидатите да ги прилагат. Често обаче сме отегчени от предната „бумащина“ на която издържахме почти цял месец, а в крайна сметка резултата е два килограма отгоре.

Вече нямате време, пролетта е тук, а неусетно ще настъпи и лятото. Предлагаме ви средиземноморска диета и по-конкретно не самата „Тя“, а всичко около нея:

Какво е Средиземноморска диета

Тя е съвкупност от хранителни привички, характерни за народите от Средиземноморският край. Отличава се от други типове диети поради завишените количества на зърнени храни, риба, зеленчуци, зехтин и сушени плодове. Ползват се множество подправки, лук и чесън. Средиземноморската диета засища и е разнообразна. С нея се смята, че отслабването е по-лесно, защото се приготвя лесно и в домашни условия. Чрез нея приема на всякакви мазнини, освен зехтина е забранен.

Какъв е принципът на хранене в Средиземноморска диета

В нея се включва не само здравословен и правилен начин на приемане на храните, но и физическа свързаност с природата. Позволена е и консумация от 1 до 2 чаши вино. Храната трябва да постъпва в тялото с режим и редовност, както и удоволствието от нея да бъде споделяно. Тя може да се превърне и в част от живота на всяко семейство или група приятели.

Пирамида на Средиземноморска диета

Средиземноморска диета се появява и утвърждава на остров Крит в южните части на Италия. В нея се включат всички хранителни групи, но в различни количества. Като най-големи са дажбите на зърнени храни – макарони, ориз, кускус, хляб. Следват ги зеленчуци и плодове, бобени, храни, ядки, маслини. Идва ред на млечни продукти, а след тях риба и пие. В най-малки дози се разрешават пасти, торти, други сладки изкушения и червени меса.

Защо зехтинът е така водещ в Средиземноморският тип на хранене

Зехтинът притежава множество качества. Той е колкото вкусен, толкова и здравословен. Зехтинът спомага за усвояване на множество минерали и витамини, изобилства от антиоксиданти и неутрализира свободните радикали. В Средиземноморска диета задължително условие е да бъдат изключени всички останали мазнини, за сметка на зехтин.

Научете за най-често срещаните митове за диетите: https://www.interpolezno.com/naj-chesto-sreshhanite-mitove-za-dietite.

История и факти около Средиземноморската диета

Смятана е за много здравословна и е ползвана за хора страдащи от сърдечни заболявания. През изминалите 50 на миналия век, професор Кейс от университет в Минесота стига до извода, че на остров Крит е най-малък процента на заболели от сърдечни болести, за разлика, от която и да е друга точка на света. С това се оказало и, че смъртността там е най-ниска. През 1991 г. проф. Уилет от Харвард провъзгласява Средиземноморската диета като начин и модел за подражание.