3 съвета за секса и тийнейджърите

секса и тийнейджърите

Времето, когато детето преминава от една възраст в друга е свързано с много проблеми и въпроси. За последните, често родителите не намират правилния подход.

И ако може да бъде наречен така етапът на полово съзряване, то пред тийнейджъра неяснотите повече от коварни. Да не споменаваме и момента, в който един миг невнимание, може главоломно да преобрази целия живот.

Ето и няколко въпроса около сексуалността на тийнейджъра и това, как трябва да подходим с децата си на тази възраст:

Момичетата и противозачатъчните таблетки

Много майки се колебая, кога да заведат момичетата си на гинеколог за първи път. Дали това да е след първата менструация или след първият полов акт.

Не са малко и тийнейджърките, които вярват, че приемът на противозачатъчни е достатъчно средство да ги предпази, но то ги защитава единствено от забременяване, а не и от СПИН и венерически болести.

Специалистите съветват, децата в тази възраст да бъдат запознати с различните средства и методи на контрацептиви. Ако родителят не може да се справи сам, добре е да заведе подрастващият тийн на лекар. Специалистът има подход да му обясни всички начини.

Презервативите за децата

Тази тема и въпросите свързани с нея са изключително деликатни и това е основната причина много родители да ги избягват. Предвид обаче СПИН заболяването има многото форми на венерически болести, трябва да се потърси разумно решение. В такова, родителят трябва да намери верния път и да обясни някои неща на детето си в пубертета. Темата за целта и действието на презерватива не е така срамна, колкото опасностите, които могат да се появят на по-късен етап.

Специалистите съветват, да се обяснява на тийнейджърите за това, колко опасна може да е една сексуална връзка. И още повече, ако не са взети необходимите предпазни средства, както и честата смяна на партньорите.

Поставянето на презервативи в чекмеджето или на бюрото на тийнейджъра е едно тактично напомняне. В случай, че тийнейджъра е по „отворен“ на тази тема е добре да му се дадат и някои насоки или пари само да си купува предпазните средства.

Кога е времето за първия сексуален контакт

Това зависи от множество фактори, както физически, така и психологични и емоционални.

Специалистите съветват, родителите да подхождат изключително внимателно към своите подрастващи деца и това да не е нито прекалено „разюздано“, нито твърде строго. Може би тактиката на родителя приятел е най-подходяща в случая.

Важно е родителят да се информира и да се интересува от това, къде и с кого ходи детето му, защо закъснява. Добре е и да се знае, че 13 и 14 годишният тийнейджър не е достатъчно зрял, за да се справя с многото подвеждащи неща в тази възраст и често може да попадне в лоши ситуации. Сред срещаните са подвеждане по поведението на по-големи и т.н.