19 признати причинители на алергии

19 признати причинители на алергии

Ако имаме непрекъснати сърбежи, най-вероятно сме жертва на алергия, а причинители на алергии има много. По трудното обаче е да открием, каква точно е тя и кой я провокира.

Съществуват 19 признати причинители на алергии

Яйцата, млякото, поленът, паякообразните, животинските косми предизвикват астматични кризи, екземи, отоци, ринит, конюнктивит, а в някои случаи, дори сърдечен удар.

Много от нас се научиха да се предпазват. Но освен тези най-разпространени източници на алергии, учените откриха и други алергени, за чиито негативен ефект доскоро, дори не подозирахме. За щастие все още много малко хора са чувствителни към тях, но е добре да ги познаваме, за да можем да се предпазим.

 1. Амброзия – растението, което покълва навсякъде

През Втората световна война американските товарни самолети неволно пренасят в Европа полен от амброзия. След края на войната това растение започва да се размножава с небивала скорост. Днес вирее навсякъде – край пътищата, запустелите земи, нивите и строежите. Поленът е източник на алергии от август до септември.

 1. Измамният патладжан

Той съдържа голямо количество хистамин, затова е възможно да провокира хранителни натравяния, чиито симптоми напомнят тези на алергиите. Установено е, че присъствието на това вещество в тъканите (и в кръвта при човека) има много по-слабо влияние от класическите алергени като паякообразните или полена.

 1. Отмъщението на лабораторните животни

Мишки, плъхове, морски свинчета, зайци, хамстери, кучета, котки, маймуни… Това е класацията на опитните животни, които провокират силен сърбеж, уртикария или риноконюктивит при 10 до 15% от учените, които работят с тях.

 1. Зеленчуците, които причиняват сърбеж

Ако сте алергични при белене на лук, чесън, рязане на моркови или керевиз, желателно е да слагате домакински ръкавици. В противен случаи се появяват обриви и сърбеж. Предполага се, че тези зеленчуци са най-честите причинители на алергии.

 1. Желатинът

Тази алергия е все по-разпространена, тъй като желатинът помага при взаимодействието на активните продукти на лекарствата. Влиза в състава на серуми, които се инжектират бавно и продължително. Използва се и при направата на множество ваксини.

 1. Червилото

От какво се прави червената боя, използвана за кулинарни цели? От изсушеното тяло на едно насекомо – Кошинилата. Този оцветител се използва и в козметиката, затова понякога се наблюдават алергични реакции, след смучене на червен бонбон или използване на червило със същия цвят.

 1. Кафето – по-добре черно, отколкото зелено

Изпеченото кафе се смята за безвредно при страдащите от алергии. Обратно, зелените кафени зърна отделят прашец, които може да предизвика алергия у хората, работещи на кафените плантации.

 1. Домашните любимци „нападат“ училищата

Където най-често децата, които са алергични към котки, са изложени на най-голям риск? В училищния двор, тъй като съвсем мънички алергоносещи частици се пренасят от малчуганите, които имат у дома си котка. Частиците не надвишават 17 микрона, но могат да предизвикат алергия, без да сте непрекъснато в пряк контакт с домашния любимец.

Ако алергията е предизвикана от животно, на което вие сте стопанин, за да дезинфекцирате напълно дома си, трябва да го почиствате основно всяка седмица в продължение на 5 месеца, след като животното е престанало да го обитава.

 1. Маслата

При алергичните към фъстъци симптомите се появяват още след консумацията на З ядки. Други реагират само при отваряне на пакетчето, като вдишват частиците, които веднага се разпръскват във въздуха.

Поради тази причина фъстъците са изключени от менюто на авиокомпаниите. Учените установиха, че за да се провокират същите симптоми, са необходими 1,5 л фъстъчено олио.

 1. Любовта и тъмната й страна

През 1967 г. е отбелязан първият случай на алергия към сперма. Оттогава изследванията се множат, за да се установи, дали алергията се провокира от семенните торбички, или от простатата. За да се изясни този проблем, потърпевши са приели да бъдат подложени на лечение, чрез инжекции всяка седмица в продължение на 10 месеца. За тяхно щастие и за радост на партньорите им лечението се оказало успешно.

 1. Ябълката – вечният виновник

Противно на схващанията, ягодата не е плодът, които причинява най-много алергии. Това е ябълката! Между десетките сортове някои са по-изявени като алергени от други. Колкото по-узряла е ябълката, толкова рискът от алергии е по-голям. След топлинна обработка (печене, варене) плодът губи „лошите“ си качества. Изследванията сочат, че половината от хората, алергични към брезовия полен, са чувствителни и към ябълките.

 1. Медът – огледало с двоен образ

Алергичните към ужилване от пчела или оса невинаги са алергични към меда, и обратно. Алергиите към меда се дължат на цветния полен, полепнал по насекомото, или на антигените най-често протеини, който се съдържат в слюнката му. Алергията, предизвикана от ужилване, е провокирана директно от отровата, която жилото впръсква в човешкото тяло.

 1. Млякото – по-опасно от месото

Малките деца, които са алергични към кравето мляко, все пак могат да ядат телешки стек или парче говеждо, дори когато са алергични към една от общите за трите елемента молекули серумалбумин. Месото обаче трябва да бъде много добре сварено или изпечено, тъй като топлината обезврежда молекулата.

 1. Калинката – символ на щастието или…

За да се избавят от листните въшки, американски земеделци завъдили в полята си вид азиатска калинка. Тя обаче не само нападнала домовете им, но причинила алергия на обитателите им. Единственото средство да се избавите от тях е да запушите всички пукнатини в къщата си. Внимание, не използвайте инсектициди, защото труповете на калинките привличат хлебарките, които също така могат да причинят алергия.

 1. Охлювите – по-опасни причинители на алергии, отколкото предполагаме

Ако сте алергични към полена, имайте едно наум, ако някога решите да опитате от този прославен френски деликатес. Много теории се опитват да обяснят феномена. Една от тях е, че охлювът може да е жертва на паразит от групата на паякообразните. Също така не бива да се забравя, че паякообразните и охлювите имат един общ ген (тропомиозин) и общ пигмент (хемоцианин).

 1. Арабската гума

Какво влиза в състава на плодовия сладолед, мастилото на печатниците, бонбоните и някои платове? Това е арабската гума – растителна смола, която изтича при срязването на някои дървета u се втвърдява на въздух. Тя може да предизвика множество алергии, между които астма при печатарите.

 1. Подправки, които ни излизат през носа

За да направим яденето по-вкусно, ние често му слагаме подправки. Доскоро учените подценяваха способността им да предизвикват алергии. Изследване, проведено при 100 деца, установи, че почти половината от тях реагират поне на една от най-разпространените подправки: горчица, копър, кимион, червен пипер, сусам, канела, анасон, кориандър, карамфил и др.

 1. Шоколадът – най-верният ни … неприятел

Някои твърдят, че са алергични към любимото на всички лакомство. Погрешно, тъй като истинската нетърпимост към шоколада се среща изключително рядко. Истинската причина е, че в заводите, в които шоколадът се приготвя, се използват едни и същи машини за всички видове. Така фъстъчена, лешникова или орехова пудра, както и бадеми, ванилия, оризов пълнеж попадат в натуралния шоколад и водят до алергиите, несправедливо присъждани на шоколада.

Не бива да забравяме и кравето мляко – самото то може да води до алергии.

 1. Лекарството, което ни вреди

Когато се нараним, за да дезинфекцираме раната, често прибягваме до антисептик. Това е погрешно, тъй като след използването му бързо се образува плътна кора, която мъже да скрие появила се инфекция.

Освен това самият дезинфектант предизвиква кисни алергии, характерни с появата на екземи.

Вижте още по темата за най-често срещаните алергени.