18 интересни факта за мотоциклетите

мотоциклетите

Какво знаете за мотоциклетите?

Предвид летния сезон и хобито на много, сред нас да карат мотори,  скутери, мотоциклетите и всякакъв вид открити моторни превозени средства, избрахме да се спрем по темата в детайли.

Мотоциклетът не е просто превозно средство на две колела. Има много хора по света, за които той е, ако не е смисълът на живота, то поне е най-важната част от него … или една от най-важните.

Интересни факти за мотоциклетите

Първият мотоциклет е изобретен, преди повече от 130 години от немския инженер Готлиб Даймлер. Този мотоциклет имал дървена рамка и бензинов двигател.

Рожденият ден на мотоциклета е 29 август 1885 година.

Актьорът Брад Пит е известен фанатик на мотоциклети, колекцията му дори включва Урал с кош (руски мотоциклет).

В някои европейски страни специално оборудвани мотоциклети се използват като теглещи камиони за леки автомобили.

мотоциклетите

Най-популярната марка мотоциклети в света е Harley-Davidson

Първият сериен мотоциклет, достигнал ограничението на скоростта от 160 км / ч, е 1924 Brough Superior SS100.

За първи път телескопичната вилка, която сега е с огромното мнозинство от мотоциклети, била инсталирана на мотоциклет BMW R12 през 1932 година.

Системата за превключване на предавките, с която сме свикнали е изобретена от Velocette Motorcycles през 1927 година.

Honda GL 1800 Gold Wing е първият сериен мотоциклет с въздушна възглавница

Най-мощният мотоциклет, който съществува в повече от едно копие е Dodge Tomahawk. Според уверенията на създателите, той е в състояние да развие скорост от 676 километра в час. Произведени са общо десет от тези мотоциклети.

За никоя от компаниите в „Голямата японска четворка“: Yamaha, Suzuki, Honda, Kawasaki няма за основна дейност мотоциклетите.

И четирите от горепосочените компании получават имената си от имената на своите основатели. Това са Торакусу Ямаха, Соичиро Хонда, Мичио Сузуки и Шозо Кавасаки.

Първият Harley-Davidson имал 2 к.с. и консервиран карбуратор.

Световният рекорд в скок дължина е поставен през 2010 г. на мотоциклет Harley-Davidson XR1200.

Най-популярният мотоциклет, сред начинаещите мотористи е Honda CB 400 SF, въпреки факта, че се продава само на вътрешния пазар на Япония.

Само двама производители на мотоциклети са оцелели от Голямата депресия в САЩ – Harley-Davidson и Indian. Други, като Екселсиор-Хендерсън са се разпаднали.

Harley-Davidson прекарал шест години, опитвайки се да патентова звука на своите двигатели. Безуспешно.

Първото салто на мотоциклет е направено през 2000 година.

мотоциклетите

 

15 интересни факта за японските мотоциклети

Японски мотоциклети

В света има много мотоциклети, добри и различни, но повечето от тях са произведени в Япония. Всъщност японските моторни превозни средства отдавна са се превърнали в стандарт за качество и надеждност в света на две колела. В резултат на това, те станали най-популярните в света, изпреварвайки както европейските, така и американските производители по продажби.

Интересни факти за японските мотоциклети

Заедно, четирите най-големи производители на мотоциклети – Yamaha, Honda, Suzuki и Kawasaki – често са наричани ​​Голямата четворка на Япония.

За нито една от горните компании производството на мотоциклети не е основна дейност.

Най-старата от тях е Yamaha. Основан е през далечната 1887 г., 30 години, преди революцията в Русия.

И четирите компании са кръстени на бащите си основатели – Торакусу Ямаха, Кавасаки Шоздо, Мичио Сузуки и Соичиро Хонда.

Японските мотоциклети са, че заглавието на най-бързите (от броя на серийните модели) е отминало време след време.

Спортният мотор Yamaha YZF-R1 станали първият в историята, чието съотношение мощност / тегло надвишава 1 к.с. от мощността на 1 кг маса.

След пускането на Suzuki, Hayabusa се превърнала в най-бързо произвеждания мотоциклет на планетата. Оттогава между Сузуки и Кавасаки, известен производител на спортни велосипеди се разгаря дългогодишно съперничество.

мотоциклетите

Най-бързият мотор в света в момента е Kawasaki Ninja H2R

През 80-те години на XX век Honda експериментира с напречни V-близнаци, като италианския Moto Guzzi. Поразителен пример е лекият тунер Silver Wing 500. Схемата му, обаче е сметната за неперспективна и компанията не се връща към нея в бъдеще.

Известното за Honda GL1500 Gold Wing е разработеното дори по-рано от GL1200, произведено през 80-те години, но след това „един и половина литра“ е оставен на задната горелка. Следователно GL1200 е технически по-добър от GL1500, произвеждан до края на 90-те. Има дори инжектор!

Първоначално Kawasaki се занимава с корабостроене, Yamaha с музикални инструменти, Suzuki с станове и Honda с бутални пръстени.

Преди половин век обществеността се отнасяла към японските мотоциклети по същия начин, както сега към китайските. Така инженерите и дизайнерите на Страната на изгряващото слънце много бързо обърнали ситуацията в своя полза.

Най-тежките серийни мотоциклети се произвеждат от Kawasaki. През 80-те години компанията се отличава със ZG1200 Voyager, редови 6-цилиндров турер, който тежи над 400 кг. В наши дни се произвежда VN1700 Voyager, който тежи приблизително същото.

След като класът от 750 кубика изчезна от състезанията Moto GP, всички японски компании ограничиха производството на спортни мотоциклети с този кубичен капацитет. Всички, с изключение на Suzuki, която все още прави GSX-750R.

Японските мотоциклети за вътрешния пазар често са по-ниски по производителност от тези, предназначени за износ. Това се дължи на суровото японско законодателство и не по-малко суровата местна данъчна система.