17 интересни факта за Моцарт

Моцарт

Интересни факти за Моцарт

Волфганг Амадеус Моцарт е един от най-великите композитори на всички времена и народи. Творбите, които пише и до днес, озвучават концертни зали по целия свят, събирайки милиони слушатели. Това ни дава всички основания да вярваме, че славата на композитора никога няма да избледнее.

Интересни факти от живота на Моцарт

Австрийският вундеркинд, композитор и виртуоз Волфганг Амадеус Моцарт бил и остава най-младият член на Филхармонията в Болоня, както и най-младият носител на Ордена на Златната шпора.

В ежедневието композиторът предпочита името Волфганг, пренебрегвайки второто име, дадено му при раждането.

Родителите на Mozart имали седем деца, но от тях оцелели само две: Волфганг и сестра му Мария Анна. Музикалните способности се проявяват рано и при двете деца.

Още на 5-годишна възраст малкият, тогава талант, започва да композира с произведения, които баща му записва в албум.

Волфганг имал невероятен музикален талант. На шестгодишна възраст той не само свири перфектно на клавесин, но и практически самостоятелно владее цигулката.

Малкият Моцарт до почти 10-годишна възраст се страхувал от звука на тромпета. Ако свирел без други инструменти – звукът му бил твърде суров и силен за тънкия слух на музиканта.

Волфганг и сестра му са образовани от баща си. И двете деца не ходели на училище нито един ден. Усилията на бащата не били напразни, тъй като Mozart изучавал всяка тема с голямо усърдие, забравяйки дори за музиката за известно време. Например, когато се научили да броят, всички повърхности в къщата, включително стени и подове, били покрити с цифри и изчисления, написани с тебешир.

За да помогне на сина си да направи кариера, бащата на Моцарт го научил да свири на клавесин със завързани очи или върху плата, покриващ клавишите. Подобни трикове по това време били ценени дори повече от истинския музикален талант.

Истини или легенди

Има популярен анекдот, според който, след концерт в Императорския дворец във Виена, малкият Моцарт свирил на ерцхерцогинята със свой връстници. По време на игрите момчето се подхлъзнало и паднало, а една от дъщерите на императрицата му помогнала да стане.

Моцарт възкликнал: „Колко си славен… Когато порасна, със сигурност искам да се оженя за теб!“ Това момиче била Мария Антоанета, бъдещата кралица на Франция.

На седем години Моцарт пише първите 4 сонати за клавесин и цигулка, а на осем години – първата симфония.

Един от учителите на младия Моцарт бил Йохан Кристиан Бах, син на известния композитор.

Като дете Моцарт страдал от няколко сериозни заболявания: отначало едва не умира от коремен тиф, а след това ослепява от шарка в продължение на 9 дни.

Император Йосиф II организира за своите любимци Моцарт и придворния композитор Антонио Салиери истинско състезание. Всеки трябвало да напише комична едноактна опера. Победата останала за Салиери.

Опера на Моцарт

По време от живота на автора, известната опера „Le Nozze di Figaro“ не постига особен успех. Тя е премахната от репертоара на театъра след 9 представления. Няколко години по-късно, тя е върната на сцената от Антонио Салиери, който смятал „Сватбата“ за най-голямата опера на Mozart.

Във Виена, вече възрастен и опитен композитор, Волвганг Амадеус, чул играта на младия Бетовен, която го радвала. Той дори приел бъдещия велик музикант като чирак, но след няколко седмици бил принуден да се върне у дома в друг град.

Край в кариерата на великия композитор

По време на смъртта си на 35-годишна възраст Моцарт бил толкова беден, че семейството трябвало да го погребе в най-простия ковчег и без допълнителни думи. Бил погребан в общ гроб с още 5-6 бедни хора. По това време погребение в отделен гроб и с надгробен камък можели да си позволят само представителите на висшата класа.

Има широко разпространена легенда, според която Салиери е отровил гроба на великия композитор, но тази идея, представена в една от Малките трагедии на Александър Пушкин, няма реални доказателства.