15 факта за Древен Египет

факта за Древен Египет

15 факта за Древен Египет, които ще ви изненадат

Човекът винаги се е интересувал от мистериозни и древни цивилизации като Древен Египет, защото наистина е интересно как е живял, преди много векове.

Днес ще ви разкажем за един от тях. Представяме ви 15 факта, които леко ще отворят завесата на мистериозния Древен Египет.

Медицина и лекарства

По това време египетската медицина била на много високо ниво. Всеки лекар имал своя собствена специализация и прилични познания по анатомия на човека.

Египетските лекари знаели, как да правят сърдечен байпас, да премахват тумори и дори да правят протези. Египтяните носели протези на очите, зъбите, пръстите и дори крайниците. По онова време, антибиотиците били правени от растения.

На пръв поглед Древен Египет изглеждал като малък период. Но всъщност държавата съществува повече от 15 века – от 9000 г. пр. Н. Е. и пада, през 7 век.

Именно египтяните измислили идеята да носят брачни халки на безименния пръст. Те символизирали любовта. Изтъканите пръстени били от тръстика и животинска кожа, след това човечеството се научило да използва желязо.

Освен това египтяните излизали с полицията. Появява се около 2000 г. пр. Н. Е. Служителите на реда се борили, срещу измамници, търсели престъпници и охранявали града. Още тогава, те се разхождали със служебни кучета.

Фараони: имало ли ги или не?

Повечето от нас смятат, че в древен Египет е имало фараони, но това съвсем не е така. Всъщност владетелят на земите бил наречен крал и думата фараон се появила много по-късно, едва след Рождество Христово.

Най-дълго владение

Най-дълго властващият в Древен Египет бил Пиопи II. Той управлявал 94 години.

Как се случило това? Той се възкачил на трона на 6-годишна възраст и умрял на почти 100 години (не е живял само един час до стоте).

Брачни договори

Именно в Древен Египет били сключени първите брачни договори. Те били направени с помощта на царския управител. Според споразумението съпругът трябвало да издържа жена си и ако двойката реши да се разведе, той трябвало да върне зестрата.

Прехвърляне на мощност

Както в много държави, в древен Египет властта се предавала от баща на син. Случи се така, че нямало наследници на трона. Тогава дъщерята на царя заела мястото за тази власт. Така кралица Хатшепсут, дори носела фалшива брада, като своите предшественици.

Облекло

Египтяните имали специални дрехи. Мъжете носели шалте от небоядисана тъкан, след което се появили туниките. Жените носели ленени рокли и шалове.

Развлечения

Освен това египтяните измислили много забавления. Например родоначалникът на шаха, сенет, се появил, през 3500 г. пр. Н. Е.

Истината за погребенията

Противно на общоприетото схващане, слугите и съпругата не са били погребвани с владетеля. Струвало много скъпо и тук няма специална логика. По-добре било слугите да работят и да бъдат полезни, вместо да ги заровят в гробница с господаря им.

Грим

Гримът в това време се правел не само на жени, но и на мъже. Зелените или черните бои за очи, според вярванията, имали лечебни свойства.

Гробница

Когато построили гробницата за царя, знаели, че тя трябва да съдържа всичко необходимо за отвъдното. Затова в гробниците са открити, останки от съдове и вази, в които имало напитки и, дори тоалетна.

Египтяни във фермата

Египтяните били лидерите в опитомяването на животни, през праисторическите времена. Те първи опитомили козата, по-късно кравата, магарето и след това гъската. За котките е известно, че египтяните започнали да обичат и опитомяват, много по-късно. Това станало в период, по-близък до разпада на държавата.

Изучаване историята на Древен Египет

Днес учените не се нуждаят от отваряне на саркофази и разглобяване на мумията, за да разберат нейната възраст и занимание по време на живота. Всички изследвания се извършват с помощта на скенер за компютърна томография.