11 ски съвета за ски почивка

ски

Ски съвети за ски почивка – повече от вълнуващо!

Готови ли сте за върха“… искате ли да сте първите, които ще оставят големи следи в снежните преспи, по високите била по време на ски почивка. За целта трябва да изберете дестинация, да стегнете ски багажа и да се отправите натам.

Какво да планирате преди ски почивка?

Дали избирате някой от българските зимни курорти или далечна дестинация като Хималаите, австрийските Алпи или друга световноизвестна планина, то необходима ще ви е качествена и стабилна екипировка.

Със ски екипировка, може да сте подготвени, както за настаняване в хотели, така и за отсядане в хижа или вилна зона за ски писти.

Открийте най-новите ски оферти и предложения за цялото семейство и превърнете празниците през декември в незабравимо изживяване.

Проучете най-атрактивните ски места за зимна ваканция, където, освен писти и множеството зимни атракции може да се настаните в топло джакузи или да се потопите във вълнуващи СПА процедури и масажи.

Някои от специалистите по ски пързаляне, дори предлагат своите професионални съвети и насоки.

Ето и тях:

 1. Ски пързаляне – навярно повечето нямат богат опит в ски  зимните и екстремни спортове. Участията във фрийрайд, по ски писти, каяк на сняг и сноуборд не са за всеки и въпреки това винаги доставят огромни дози наслада и удоволствие, както за начинаещи, така и за напреднали. Добре е да знаете, че всеки, който облече ски екипировката, трябва да е на ясно с възможностите си и да предусещат риска, който крие планината. Карайки често и на нови места, вие може да се научите да предвиждате атмосферните промени, да се ориентирате в терени без маркировка и да усетите онази свобода, от която всеки се нуждае на ски пистата.
 2. Сноуборд – малко са опитните сноубордисти и въпреки това не липсват ентусиасти, които обичат предизвикателствата. Карането на сноуборд на места, където повечето не се осмеляват да карат е тръпка, която провокира адреналинът да бушува. Подходящи места за фрийрайд са Безбог, Полежан, връх Ботев, Голяма Мальовица, Тодорка. Специалистите по каране на сноуборд споделят, че винаги може да се попадне в неочаквана и критична ситуация, в която да има огромни лавини, да се налагат изтощителни преходи и човек да е на ръба и предела на силите си. Въпреки това сноубордът е свобода, която само умелият сноубордист може да оцени и на цената за нищо друго да не пожелае да замени.
 3. Прогнозата за времето – преди да се отправите на почивка в планината важно е да проверите синоптичната прогноза. Не забравяйте да вземете със себе си и телефонни номера за връзка с Планинска спасителна служба. За сигурността на всеки турист в планината от изключително значение е планинската застраховка.
 4. Вода и храна за ски деня – планината, чистият въздух, активният спорт изтощават и уморяват бързо организма. Ето, защо от значение е на поход да се взема винаги храна и вода. Течностите са от голяма значимост, за да се избегне дехидратация на тялото в резултат на високата надморска височина. Храната трябва да е калорична, препоръчват се шоколад или ядки за пистата.
 5. Дистанция – не забравяйте, че на пистата не сте сами. Резките движения, спускания и тръгвания са опасни, както за вас, така и за околните. Спазвайте дистанция и бъдете търпеливи и толерантни към всички. Избирайте линия с добра видимост и спирайте само на безопасни места вие ще си гарантирате безопасна почивка.
 6. Спускане – ако за първи път опитвате ски или сноуборд е добре да го направите на писта за начинаещи. Такива са полегати и лесни за преминаване без инциденти. На по-стръмните спускането, трябва да става бавно и в края, съобразявайки скоростта, условията на пистата и уменията.
 7. Цвят – колкото и да не ви се вярва цветната екипировка е многофункционална. Тя създава усещане за настроение и позволява да се виждате от далеч, дори в мрачното време. Последното е гарант за защита от инциденти.
 8. Загрявка – направете 10 минутна загрявка, преди първото спускане. Раздвижете се и се разгрейте, като включите отделните мускулни групи, за да могат заедно те да участват като едно цяло в процеса по каране. Със загрявка ще предпазите колене и стави от травми. Най-добрата загрявка е с плавни движения от горе на долу и задържане в опъната позиция.
 9. Екипировка – преди пързалянето е важно да се прегледа наличната екипировка – дрехи, маска, автомати, щеки. Всяка част от екипа за ски трябва да е по мярка и да позволява свобода на движенията. Добре е да се знае, че в планината температурите спадат до  1 градус по Целзий на 200 м. надморска височина, затова и екипировката е жизненоважна.
 10. Профилактика – добрата профилактика ще увеличи животът на ски или сноубордът и значително ще подобри карането. Ето, защо е важно, преди да откриете зимния сезон да направите наточване на кантове и намазване с вакса. Такава услуга се предлага в спортните магазини, а при налично оборудване може и у дома да направите подобна профилактиката. Важно е да се провери състоянието на автоматите, защото разхлабването дори на един винт може да доведе до инцидент на ски пистата.
 11. Обувки – те са неотменна част от цялата екипировка за зимен туризъм. Ски обувките трябва да са перфектно свързани с автоматите, пренасяйки движенията на тялото към ските или сноуборда. Добрите ски обувки трябва да прилепват плътно върху ходилата. В моменти на почивка е важно обувките да са плътно по краката, за да се запази качеството и твърдостта на контрол.