10 тайни на японското дълголетие

японското дълголетие

Тайната на японското дълголетие

В Япония мъжете живеят средно до 80, а жените до най-малко 86 години и тогава си задаваме въпроса каква е тайната на японското дълголетие. Така много японци достигат до заветните 100 години. Комбинацията от начин на живот, диета и позитивно отношение обяснява дълголетието на японците.

Ето десетте тайни на японското дълголетие

  1. Те са готови да използват, както западната, така и източната медицина

Японците се радват на най-доброто от двата свята, когато става въпрос за лечение на болести. Те използват съвременни западни медицински открития и хилядолетни източни лекарства с еднакъв успех.

  1. Обръщат специално внимание на хигиената

Япония е една от най-хигиенните страни в света и хората там полагат големи грижи, за да се предпазят от инфекциозни заболявания. Например в обществените библиотеки върнатите книги се предават, през UV лъчи, за да убият всички микроби, преди да бъдат върнати обратно на рафтовете.

японското дълголетие

  1. Ежедневните упражнения са норма

По-голямата част от японското население тренира всеки ден. Повечето хора практикуват карате, тай чи, йога или други бойни изкуства, които тренират както ума, така и тялото.

японското дълголетие

  1. Те не ядат твърде много

Няма съмнение, че японската диета има много общо с дълголетието на японците, но не е само какво ядат, а колко ядат.

  1. Хората остават активни по-дълго

Докато хората на Запад с нетърпение очакват пенсия, хората в Япония изобщо не искат да се пенсионират! В Япония има почти 5 000 000 души, които са на 65 години и все още работят.

  1. Ядат повече риба, отколкото месо

В Япония хората ядат много повече риба, отколкото месо. Това означава, че получават много по-здравословно рибено масло от хората на запад. Това също означава, че ядат много по-малко лоши мазнини, които съдържа месото.

  1. Ядат малко млечни продукти

Млякото, сиренето и други млечни продукти са често срещани причини за високи нива на холестерол, но хората в Япония добавят в диетата си, съвсем малко млечни продукти.

японското дълголетие

  1. Ядат много зеленчуци

Зеленчуците съставляват по-голямата част от всяка храна в Япония, поради което японците получават много повече антиоксиданти.

японското дълголетие

  1. Те се наслаждават повече

Японците просто се радват повече на живота си. Според едно проучване над 60% от японските възрастни хора участват в социални дейности и над 80% все още вярват, че имат цел в живота, за която да живеят.

  1. Те са много загрижени за здравето си

И това е най-важната тайна на дълголетието.