10 правила в грижата за косата

грижата за косата

Топ правила в грижата за косата

Косата е не само един от най-важните признаци за привлекателност, но и показател за цялостното здраве на тялото, така, че грижата за косата е от изключително значение.

Някои са родени с късмета да имат красива коса, без да полагат допълнителни усилия. И все пак, повечето хора трябва редовно да полагат усилия в грижата за косата.

И така, коя грижа за косата е правилна, научете сега:

  1. Водете здравословен начин на живот

Това е свързано предимно с храненето, тъй като човешката коса е почти чист кератин. Следователно е важно да се прави протеинова диета. Това включва месо, млечна киселина, морски дарове и ядки. В допълнение, следете приема на достатъчно количество витамини и минерали. Такива се съдържат в щедрото количество пресни зеленчуци и плодове.

  1. Мийте косата си, когато е необходимо, а не всеки ден

Разбира се, нуждата от измиване не е универсална, но варира от човек на човек. Това зависи, преди всичко от количеството себум, произведен от жлезите. Така често хората нарушават тази фина настройка, чрез често измиване, поради което косата става по-податлива на омазняване.

  1. Почитателите на сложни прически

Сушенето със сешоар, стилизирането с горещи преси и маши, изправяне на къдравата коса – всичко това нарушава красотата и здравето. Ако този вид процедура се повтаря всеки ден, не се изненадвайте, ако косата изглежда болна. За да избегнете това, се препоръчва поне два дни в седмицата да се откажете от подобни процедури.

  1. Избирайте внимателно шампоана

По-добре е да разберете към кой тип принадлежи косата ви и тогава да вземете продукт за грижата по косата, според нуждите й.

  1. Не хващайте гребена веднага, след измиване на косата

След водни процедури косата често изглежда заплетена (особено дългата). Желанието да я разправите, възможно най-скоро е разбираемо. Не бива обаче да се поддавате на това изкушение. Когато са намокри, тя става по-уязвима: лесно се чупи и дори се къса.

  1. Грижата за косата изисква специална козметика

Ултравиолетови лъчи, студ, силен вятър – всички тези фактори могат да повлияят на косата не е най-добрият начин. Затова не се отказвайте от допълнителната хидратация и защитни продукти. И, разбира се, носете шапка, шал или качулки в студения сезон.

  1. Кажете „Не“ на боята за коса

Този постулат може да разстрои почитателките на експериментите с цвят на косата, но, уви, фактът остава. Дори и най-щадящото оцветяване, създава стрес за косата. Ето защо, ако сериозно искате грижата за косата да води до блясък и здравина, по-добре е да се откажете от изкуствени оцветители. Използвайте естествени средства, като къна.

  1. Отделете време за масажи

Масажът, следвайки правилната техника, намалява количеството на косата, намалява нейната чупливост, а също така насърчава растежа й, чрез подобряване кръвообращението в корените.

  1. Използвайте масла, преди измиване

Важно е да изберете типа масло в съответствие със задачите, които сте си поставили, и първоначалното състояние на косата. Маслото трябва да се прилага със защитни цели около 7 минути, преди да измиете косата. След това време трябва да изплакнете старателно косата си.

  1. Изберете качествен гребен

Гребенът, четката за коса не трябва да имат остри краища. Гребените от естествено дърво с редки и тъпи зъби работят чудесно. Те не наелектризират косата и са особено подходящи за използване, през есента и зимата.