10 ползи от ходенето в гората

ходенето в гората

10 фантастични ползи от ходенето в гората

В Япония ходенето в гората се приема много сериозно. Високо се оценяват и ефектите от ходенето, върху хората. Те са изследвани от Медицинското училище Nippon в Токио. Въздухът в гората съдържа всякакви хранителни вещества, които отделят дърветата. За да разберете за десетте фантастични ползи от ходенето в гората, прочетете по-долу:

  1. Горските разходки ще помогнат за намаляване на депресията

Самата близост с дърво може да намали депресията и това е доказано в проучвания в големи градове. Едно проучване в Лондон установило, че хората, които живеят в близост до парка, имат много по-добро психично здраве.

ходенето в гората

  1. Горските разходки понижават кръвното налягане

Според проучване на японски учени, хората, които са ходили в гората, са имали значително по-ниско кръвно налягане. Това е на база сравнение с тези, които са ходили в градските райони.

  1. Звуците в гората ни успокояват

Тишината и спокойствието на гористия район е част от атракцията на гората. Звуците на природата, които можем да чуем в гората, влияят на ума ни. Например звукът на птиците, пеещи в клоните на дърветата, има удивителен ефект върху нашето настроение и ни кара да се чувстваме спокойни.

ползи от ходенето в гората

  1. Набавяме си повече кислород за мозъка

Има причина, поради която чистият въздух в гората може да помогне да изчистим ума си и да ни накара да мислите по-ясно. Това е липсата на замърсяване и високото съдържание на кислород във въздуха. Едно възрастно дърво произвежда, около 100 кг кислород всяка година и това е достатъчно за живота на двама души.

  1. Горската разходка помага да се възстановим по-бързо от болест

Според изследване от Технологичния университет Чалмърс в Швеция възстановяващите се пациенти могат да се възползват значително от близостта до природата и е установено, че дори виждането на дървета в прозореца на болница може да ускори възстановителния процес напациента.

Вижте и темата: Най-красивите планини на планетата.

  1. Горската разходка може да предпази от рак

В телата ни има клетки, които могат да се борят с рака. Изследователи от Медицинското училище Nippon в Токио установили, че участниците в проучването, прекарали три дни в гората, са увеличили броя на тези клетки в кръвта си.

ползи от ходенето

  1. Разходките в гората намаляват нивата на стрес

Миризмите на гората значително намаляват симптомите на хроничен стрес. Дървета като кедър, кипарис и бор издават миризми, които съдържат фитонциди, за които е установено, че намаляват нивата на хормона на стреса, кортизол.

  1. Горската разходка може да подобри мозъчната функция

Доказано е, че ходенето в гората подобрява способността за учене и паметта, поради, което сега има тенденция към поставяне на детски градини в гористи райони. Изследователите установили, че децата, които играят в гористите райони, развиват по-добри когнитивни способности.

ходенето в гората

  1. Горската разходка зарежда с енергия, а също така помага да заспим по-бързо

Хората, които ходят на разходки в гората, имат по-добра организация, както за работа, така и по-здравословен сън. Успокояващият ефект от ходенето помага срещу безсъние, през нощта.

  1. Горските разходки помагат на хората с наднормено тегло

Не е изненадващо, че разходката в гората се оказа по-привлекателно предложение за хората с наднормено тегло, отколкото час във фитнеса или на бягаща пътека. Ходенето в гората по-вероятно може да накара хората да се придържат към план за упражнения.

Сега, в условията на така създалите се обстоятелства и поредица от празници, вместо да седите под ключ в дома, може да планирате едно турне. Такова може да организирате до близкия парк или безлюдна горичка в околността!