10 начина да приготвим подправки

10 начина да приготвим подправки

Как да приготвим подправки?

Всяка добра домакиня, която обича да се грижи не само за дома и за двора ще е радва на полезни въвети как да произведем, съхраним и да приготвим подправки…

Сега в предстоящото лято има възможност да подберете, отгледате и съхраните най-добрите подправки. Ето и няколко ценни съвета, подбрани от специалистите. Те, никога не са излишни.

Пролетните дъждове и летните топли дни могат в голяма степен да допринесат за отглеждаме на многобройни и свежи подправки. За да ги съхраните с кулинарна цел за цялата година, предлагаме ви да:

10 начина да приготвим подправки

Сушене на подправки

Сушенето на снопове подправки отнема един месец, а за изсъхнали подправки се приемат, тези, които се ронят с потъркване между пръстите.

съхранение на подправки

Съхранение на подправки

След като са измити и навързани на връзки с конец може да държите подправките на балкона, в килера или на тавнската, но не забравяйте, мястото трябва да е сухо, проветриво и не на пряка слънчева светлина. Когато са изсушени може да ги съхраните в хладилника.

подправки

Подправки във фурната

След измиване, подправките се редят в тавичка и на хартия за печене. Фурната трябва да е загрята на 80 градуса. Там подправките се оставят за около 4 часа, като вратичката задължително да е отворена. Изсушените тревички се прибират в буркани или кутии и се ползват дълго време.

Подправки в микровълновата

Подправки в микривълновата

Този вариант за сушене на подправки е идеален при експресна нужда от сушене. За целта може след измиване и идеално подсушаване на подправките се поставят в подходящ съд и се поставят в минровълновата. Таймера се гласи на 2 минути, след което подправките се пренареждат и отново се връщат за една минута. Изсушените по този начин подправки се прибират и могат да се употребяват в продължение на година време.

Захар и сол за подправките

Захар и сол за подправките

Зелените подправки се измиват, оцеждат и поръсват със сол и захар, оставят се за няколко дни на сухо и проветриво място, а когато изсъхнат се изтръскват от подправката по тях и се съхраняват в кутии.

Песто за подправките

Песто

В кухненския робот могат да се поставят малко свежи подправки и зехтин, след което да бъдат смлени. Полученото песто може да се съхранява в кутия или буркан във фризера.

да приготвим подправки

Подправки във фризера

Една част от подправките се накълцват и приберат цели във фризера, а другата да бъде нарязана на ситно, изсипана в кубчетата за форми на лед, залети с вода и замразени. При всяка нужда – по време на готвене на супа, яхния или сосове може да се добавя едно кубче.

да приготвим подправки

Ароматните масла

Измитите подправки се накълцват и се изсипват при масло във форми за лед. По този начин се оформят малки кубчета, с които всяка гозба може да овкусявате.

ароматна сол подправки

Ароматната сол

Прави се смес от сушени и стрити подправки с добавка от сол. Това е идеален начин за овкусяване на супи.

консервиране на подправки

Консевриване на подправки

Една по-стара бабина рецепта съветва да консериваме подправките нарязани на ситно и поръсени обилно със сол. След това всичко се помества в буркани и се стерилизира за дълъг период на употреба.