10 най-бързи самолети в света

самолети

Топ 10 най-бързи самолета в света

Производството на самолети е една от най-интензивните индустрии в света. Постиженията в тази област ясно показват мястото, на която и да е държава в световната политическа и икономическа класация.

Разглеждайки най-бързите самолети в света, разбирате, че днес хората имат много, с какво да се гордеят.

Кои са най-бързите самолети в света, предлагаме ви сега да разберете:

Първо място – експериментален Kh-43A

Най-бързият в класацията на високоскоростните самолети днес е американският X-43A.Той е вписан и в книгата на Гинес за постижение. Всъщност този самолет развива фантастична скорост от 11 200 километра в час. Ако, обаче погледнете X-43A отблизо, се оказва, че той изобщо не е самолет, а дрон. Започва не от наземно летище, а от страната на самолета-носител точно във въздуха. По-специално, първоначалната му скорост вече не е нула.

Уникалният модел е създаван в продължение на десет години. За неговото разработване са похарчени над 250 милиона долара. Ето защо X-43A с право може да се счита за най-скъпият безпилотен самолет в света. Всъщност това е много скъпа крилата ракета, която по някаква причина се нарича самолет в САЩ.

Второ място – SR-71 „Blackbird“ SR-71 Черен дрозд

То е на второ място, след американският високоскоростен разузнавателен изтребител SR-71 „Blackbird“. Той развива скорост от 3 715 километра в час и се смята за най-бързият, както и най-високият разузнавателен самолет в света.

Трето място – МиГ-25

Официално максималната скорост, която „старецът“ от третото поколение МиГ-25, разработен през 60-те години на ХХ век, може да развие е 3395 километра в час.

Многобройни пилоти, които са летели с легендарния МиГ-25, обаче твърдят, че прагът на скоростта от 3,5 маха е преодоляван многократно, т.е. над 3720 километра в час.

Между другото, по времето на СССР и Студената война местните инженери, често държали в тайна, свързаните с реалните експлоатационни характеристики военни техники.

самолети

Четвърто място – МиГ-31

Двуместният изтребител на всички времена е разработен от руснаците Микоян и Гуревич. Той принадлежи към четвъртото поколение самолети. Между другото, той свободно „работи“ както на голяма, така и на средна и дори малка височина.

МиГ-31 е способен да развие скорост до 3000 километра в час, а четири от тези машини управляват фронт с ширина до 900 километра. MiG-31 се чувства еднакво уверен през деня и през нощта, в условията на използване на радиосмущения и топлинни капани.

Пето място – F-15 „McDonnell Douglas“

F-15 „McDonnell Douglas“ Американският универсален изтребител F-15 „McDonnell Douglas“ днес е един от най-известните представители на флота на НАТО. По-специално, той развива скорост до 2660 километра в час и се използва широко от Съединените щати.

Наред с това през последните десетилетия той бил въоръжение в множество войни. Например в югославския конфликт, Персийския залив и Близкия изток.

Шесто място в класацията най-бързите самолети, заема F-111 „General Dynamics“

F-111 „Обща динамика“, скоростта, разработена от двуместния тактически бомбардировач от американското производство F-111 „General Dynamics“, е 2655 километра в час. Този самолет е способен да променя геометрията на крилото в полет и се използва като тактическа опора.

самолети

Седмо място – Су-24

Той е продукт на конструкторското бюро „Сухой“, бомбардировач на фронтовата линия с променливо крило за размах и способен да извършва ефективни операции денем или нощем при всякакви метеорологични условия. Су-24 развива скорост от 2550 километра в час и може да остане на автопилот на свръхниска височина – не по-ниска от 120 метра над земята.

Осмо място – F-14 „Tomcat“

Американският боен бомбардировач F-14 Tomcat е поразителен представител на самолети от четвърто поколение с възможност за промяна на геометрията на крилото. F-14 „Tomcat“ развива скорост до 2515 километра в час.

Девето място – Су-27

Официалната скорост на съветския изтребител Су-27 за всички времена е 2500 километра в час. Той също е един от акцентите на бюрото на Сухой, заради неговата висока маневреност. По-специално тя е тази, която позволява да възпроизвеждате най-сложните пилотажни фигури, включително известната „кобра“.

Десето място – МиГ-23

Това е един от най-известните изтребители на Русия. По-специално, той участва в многобройни военни конфликти, през 80-те години на ХХ век. МиГ-23 развива скоростта от 2495 километра в час.