Шедьоврите на природата

шедьоври на природата

Шедьоврите на природата се явяват, когато водата и скалите вдъхновяват легенди!

Има места по света, които ни карат да изпитваме възторг, а те са и шедьоврите на природата. И то не само заради невероятната фантазия, която природата е проявила, но и заради вдъхновеното отношение на хората, чието въображение е доукрасило истории тези великолепни природни творения.

Giant’s Causeway, Северна Ирландия

ПЪТЯТ НА ВЕЛИКАНИТЕ

Когато човек се озове на място е било създадено от този невероятен масив от каменни колони по крайбрежието на графство Антрим, Северна Ирландия, има чувството, че всеки момент там ще се явят приказни гиганти.

Шестоъгълните стълбове стърчат на различна височина, като най-високите са около 12 м.

Как са се появили тези 40 000 каменни колони на морския бряг?

Версии, колкото щете – от приказни до научни. От далечни времена се носят легенди, че това място е било създадено от ловеца войн на ирландската митология – Фин Маккул. Той подготвял терен за битка на двама великани, които имали спорове за разрешаване.

По-романтичният вариант е, че всъщност Маккул е създал мост, по който да стигне до своята любима, която била на остров Стафа (Където е краят на Пътя на великаните).

За прагматиците има версии колко и чисто научно обяснение, което не намалява идеята за творческо вдъхновение: преди десетки милиони години природата е проявила своя талант. Лавата, изригнала от земните недра, започнала да се стича към морето.

Бързият процес на нейното охлаждане я превърнал в хиляди правилни колони. Това обяснение съвсем не пречи и на здраво стъпилите на земята хора да се наслаждават на гледката и да запечатват с фотокамери красотата на някои фрагменти от пътя с интересни имена поради приликата с познати предмети например „Ветрилото на моята лейди“ и „купата за пунш“.

Hvitserkur, Исландия

ТРОЛЪТ, ПРЕВЪРНАЛ СЕ В КАМЪК

Край бреговете на исландския залив Хуна по залез може да се види учудваща гледка: що за същество е това? Динозавър? Огромен слон? Може би трол? Ако попаднете на това място, веднага ще се намери някои да ви разкаже легендата, че това е трол, вкаменен от лъчите на изгряващото слънце.

Когато в митичните временен приключила ерата на причудливите същества, едно от последните оцелели бил този трол. Той осъзнал, че е последен от своя род, излязъл под лъчите на опасното за него слънце се превърнал в камък. Когато човек се загледа, разбира, че зрението го лъже: това е скала, но тя наистина развихря фантазията.

Всъщност на това място е имало древен вулкан u тази скала е единственото свидетелство за него. Местните толкова ценят този митичен гигант, че дори изображението му се е превърнало в един от символите на Исландия и често се появя за по пощенските марки. А за да не остане само там 15-метровото скално чудо, исландците се стараят да го поддържат. Това е така, защото постепенно приливите и отливите изтъняват основата му и хората от време на време, когато имат достъп до него при отлив, го укрепват с цимент. Така, това огромно парче застинала между реалността и въображението вулканична маса продължава да предизвиква противоречиви чувства. Дали от страх, дали от истински възторг, особено когато фон на този каменен силует е Северното сияние.

шедьоври на природата

Cenote Ik kil, Мексико

СВЕЩЕНИЯТ КЛАДЕНЕЦ ИК КИЛ

Не си представяйте обикновен кладенец, създаден от човешка ръка. Не, става дума за гигантски кладенец или по-скоро — езеро дълбоко в скалите, сътворено от природата.

Всъщност испанското cenote идва от юкатанската дума на маите dzonot, която означава кладенец или просто — нещо, което е надълбоко. Както се оказва, тези гигантски кладенци не са „изкопани“ от никого — те са образувани при пропадане на варовикови скали. Такива в Мексико има доста, особено на Юкатанския полуостров, където е и ИК Кил, който е смятан за едно от най-красивите карстови езера там. Той е един от тези сеноте, които древните, маи използвали като източник на питейна вода и на които извършвали своите жертвоприношения, защото ги смятали за вход към отвъдното. Маите наричали дълбоките кладенци очи — погледнати отгоре, те наистина са като гигантски очи, обърнати към небето. И днес някои хора отиват да се къпят В ИК Кил, за да могат, точно както маите, да придобият душевна хармония и чувство за единение с природата.

Източник Журнал (Деляна Црънчева)