Чакай, вертикално раждане ли

вертикално раждане

Предстои ви вертикално раждане?

Традиционното раждане днес се счита, че е в хоризонтално положение на леглото, а всички други видове акушер-гинекологични пози са посочени като алтернативни, едно от тях е и самото вертикално раждане.

Днес ще разгледаме предимствата, недостатъците и противопоказанията на един от най-популярните видове – вертикално раждане.

вертикално раждане

Малко история за вертикалното раждане

оказва се, че вертикалното раждане е дошло при нас от нашите прабаби, които са били в нагрята баня по време на контракции, непрекъснато са се движили, докато са се мъчили и са раждали главно в клекнало положение. Този метод, обаче бил забравен дълго време и хората са се върнали към него едва, преди десет години. Така вертикалният начин на раждане започнал активно и много успешно да бъде практикуван и днес.

Вече можете да раждате в различни изправени пози: изправени, на четири крака, на колене, клякащи, полуседнали или в специален стол за раждане.

Лекарите казват, че е невъзможно да се определи предварително позицията за раждане, тъй като всяка жена и структурата на нейния родов канал са индивидуални. Само в самия процес на раждане може да се избере позиция, при която преминаването на плода ще бъде най-нежно.

Ограничения, наложени от медицината, относно вертикалното раждане:

 • различни вътрешни заболявания или аномалии, установени по време на бременност;
 • всякакви усложнения, възникнали по време на бременност;
 • ако раждането се повтори, процесът може да бъде краткотраен, което увеличава риска от нараняване на плода;
 • трудно е да се контролира процесът на движение на детето, през родовия канал;
 • необходимостта от редовно наблюдение на сърдечната честота на плода за медицинския персонал, невинаги е удобна при вертикално раждане;
 • невъзможност за използване на анестезия и контрол, върху възможните разкъсвания на перинеума.

В обобщение:

Ако Вашият лекар не вижда противопоказания за вертикалното раждане, тогава не се колебайте да се съгласите. Това, защото е много по-лесно да раждате в изправено или седнало положение: по време на раждането, родилката, сама интуитивно избира най-удобните пози и движения, натоварването на мускулите на таза намалява, детето не изпитва допълнителен стрес и хипоксия.

Избирайки да родите вертикално, не се притеснявайте в случай, че:

Ако е необходимо, самите лекари ще ви прехвърлят в легнало положение и ще окажат необходимата помощ.

Каква подготовка е необходима за вертикално раждане

 1. На всички бременни жени в предродилната клиника се препоръчва да посещават курсове за подготовка за раждане. Там ще показват всякакви позиции; ще обучават под наблюдението на лекари и ще говорят за предимствата и недостатъците на всяка от позициите.
 2. Ако нямате време, енергия или желание да посещавате училище за бъдещите родители, може да изучите видеото онлайн за самото раждане. Разбира се, видеоклиповете с вертикално раждане, които се публикуват в интернет, не са гледка за хората със слаби сърца. Въпреки това, много родилки твърдят, че само благодарение на видеоклиповете, които са гледали, са успели да изберат подходящия метод за раждане. По този начин са избрали най-удобната позиция по време на раждането.

Основните позиции на вертикалното раждане:

 • обърнете лицето си към партньора си за раждане, облегнете се на него;
 • представете се като предходната поза, само „висяща“ на врата на партньора;
 • партньорът държи жената за ръцете отзад, преди да избута;
 • може да се опрете на масата по време на битката;
 • седнали на фитнес топка или раждащ стол;
 • клекнала поза;
 • Седенето с широко разтворени колене – това се счита за най-добрата поза, през втората фаза на раждането.

Вертикалното раждане също е добро, защото по-рядко се използват стимуланти и не се използва анестезия. Това прави раждането възможно най-близко до естественото. При такова раждане процесът на контракции и опити зависи от родилката, която може да свърши по-голямата част от работата, без помощта на лекарите.

Нека вашето раждане да бъде успешно. Само така, вашето бебе със сигурност ще е здраво!