Цикория: Ползи и вреди

Цикория

Благодарение на растението цикория, темата за здравословното хранене стана популярна. То е неподправено на пръв поглед и спечели широка популярност.

Цикорията е многогодишно растение с ярко-сини едри цветя и голям месест корен. Расте по пътищата. Мнозина го смятат за плевел и не знаят как да се отърват от него, без да подозират, какви ползи може да донесе на организма.

Цикория: полза и вреда

Лечебните свойства на цикория са известни отдавна. Тя е богата на витамини и минерали.

Ползите и вредите от това растение вълнуват много хора и предизвикват много спорове. Не пренебрегвайте противопоказанията, за да не превърнете ползата във вреда.

Лечебни свойства на цикорията

Коренът на растението е от най-голяма ценност. Съдържа витамини B, микроелементи и фибри. Преди цикорията е била популярна, сред диабетиците, сега броят на любителите на тази напитка нараства всеки ден.

Те не са изненадващи, защото цикорията има широк спектър от полезни свойства:

– бори се със сърдечни заболявания, анемия и исхемия;

– успокоява нервите, дава енергия и приповдига настроението;

– премахва холестерола от тялото, подобрява черния дроб и жлъчния мехур;

– понижава кръвната захар. Това е важно за хората с диабет;

– полезна е за храносмилателната система. Ефективна е за профилактика на гастрит и язви, отлично средство за запек и дисбиоза;

– има диуретични и изгарящи мазнините свойства. Полезна е при отслабване;

– повишава имунитета и служи като профилактика при настинки;

– Цикорията се използва широко и в козметологията, подобрява състоянието на косата, може да се използва и външно: за лечение на зачервяване и възпаление, екзема, акне.

Разтворима цикория

Има два вида продукти от това растение – напитка и салата. И двете са много полезни.

Разтворимата цикория, приготвена като кафе, по-често се среща по магазините. Тази ароматна напитка е без кофеин и е много здравословна. Може да се пие, както от възрастни, така и от деца.

За съжаление, както във всяко производство, има безскрупулни производители, които използват различни добавки: жълъди или съставки на други костилкови плодове. Най-добрият продукт  е със 100% съдържание на корен от цикория. Коренът притежава всички предимства и лечебна сила.

Цикорията – полезна ли е при бременност?

По време на бременността тялото на жената претърпява промени и изпитва голям стрес. Ето, защо е не само възможно, но и необходим приемът на цикория.

Цикория: полза и вреда

Напитката с цикория подобряват работата на сърцето и черния дроб, прочистват организма и е ефективна при анемия. Това е важно за бременните жени. Поради хормоните бременната жена е много раздразнителна, нервна, настроението ѝ често се променя. Цикорията, известен със своите лечебни свойства, успокоява нервната система и зарежда с енергия.

Препоръчително е да пиете цикория по време на бременност, ако има проблем с червата, това ще помогне за решаване на проблеми със запек.

Не забравяйте за противопоказанията. Преди употреба е необходима консултация с лекар.

Каква е ползата от цикорията за децата?

Това е уникално средство за повишаване на имунитета. Особено добре е да давате цикория на деца за укрепване на тялото и повишаване на апетита. Подходяща е отвара от цикория. Използва се по време на къпане или компреси.

След една година децата могат да ядат разтворима цикорията. Приемът на цикория от деца има своите лечебните свойства. Така, ако родителите на малко дете са истински любители на кафето, тогава алтернатива за детето може да е напитка с цикория. Не се препоръчва злоупотребата с напитката, както всяко лекарство. Тя има своите противопоказания и може да бъде вредна.

Противопоказания за цикорията

Цикория не е безобидно растение. За някои хора е полезно, но за други е много опасно. Ето защо е важно да знаете, че наред с полезните свойства, цикорията има и някои противопоказания.

Може да бъде вредна за хора със следните здравословни проблеми:

Пациентите с алергия и малките деца – витамин С, участващ в състава на напитката, може да провокира негативни реакции;
Пациентите, страдащи от варикозни или хемороиди – цикорията е известна с неблагоприятните си ефекти над кръвоносните съдове;
Астматици – редовният прием на цикория може да провокира задух и кашлица;

Пациенти страдащи от:

  • бъбречно заболяване или подагра.
  • Неврози.
  • Бронхит.
  • Гастрит.
  • Бронхиална астма.
  • Хемороиди.
  • Индивидуално невъзприемане.
  • Деца до 3 години.
  • Витамин С е алерген. Пациентите, страдащи от алергии, са изложени на риск.
  • Кортикални вени.

… не бива да консумират безотговорно цикория. Ако след консумация на цикория се появи неразположение, трябва да я изключите от диетата си.

Трудно е да се даде конкретен отговор за ползите и вредите от цикория. Основното е да запомните, че цикорията е лекарство, тя трябва да се използва разумно и е по-добре да се допитате до лекар.

Вижте и други методи за Детоксикация от природата – здрав черен дроб.