Цветница – обичай, традиции, честване, пожелания

Цветница

Цветница е празник, който сменя датите си в годината, но винаги се отбелязва в неделята, след празника Лазаровден и седмица, преди Великден.

Цветница – обичай, традиции, честване, пожелания

Това е денят на младостта, цветята и зараждащия се живот. В някои краища на страната ни, Цветница се нарича Цветна Неделя, Връбница, Куклинден, Вая. В други части, Връбница се празнува предния ден събота, а Цветницата в неделята. Навсякъде на този ден са посветени тържествени литургии, посрещане църква и се свързва с идването на Исус Христос в Йерусалим. От там идва и обичаят да се носят маслинови, лаврови и върбови клонки в домовете.

Какви са обичаите и традициите за Цветница

На Цветница в църквите се изнасят богослужения. Самите литургии започват още вечерта на Лазаровден.

Върбови клонки се берат от предния ден от всички вярващи. Те символизират палмовите, с които е посрещнат Исус Христос. От тук се е появило и името на предния ден – Връбница. Тези върбови клонки се освещават с пролетните цветя. Изнасят се специални молитви.

Щом богослужението приключи, всеки от присъстващите отнася осветени цветя, и върбови клонки в дома си, за здраве. Традицията още поверява, върбовата клонка да се поставя у дома пред икона. Това се прави, за да пази дома от бели, беди и болести.

С другата част от върбовите клонки се оплита венче. То се закача над входната врата. Неговата роля е да защитава цялото семейство, да пази от уроки и така до следващата пролет.

Символите на празника, са съхранени и пренесени от IV век до днес. Отправени са молитви към Божия син с молба, надежда и вяра, да не дава на никого кръст, по-голям от този, който може да понесе. Преди вечерта на Цветница момичетата и момчетата (момите и ергените в селото) играят лазарско хоро за последен път.

Защо върбовите клонки са един от символите на Цветница?

Идеята на върбата да се тачи толкова много преди Великден е в това, че е първото дърво, което се пробужда от зимния сън. Самите клонки символизират листата на палмите, с които е посрещнат Христос в Йерусалим, когато влязъл за първи път яздейки магаре.

В някои части на страната е съхранено вярване, че на празника Цветница душите на мъртвите очакват близките им занесат нещо на гробищата. Затова се правят и т. нар. „разнасяния“ и поминални обреди.

В този ден, рано сутринта жените отиват на гробища. Там те носят върбови клонки, царевични стъбла и вода. Гробовете на покойните се прекадяват и преливат, след което се забучват върбови клонки до самите надгробни плочи, а от царевичните стъбла се разпалва огън.

След Цветница, започва страстната седмица, когато се поставя началото и на Христовите дни от страданията на Божия син, до преди неговото Възкресение.

Имен ден на Цветница празнуват всички, чиито имена са на цветя и всички техни производни. От статистиките ни е известно, че Именици на Цветница празнуват 1/5 българи.