Цветна слепота – далтонизъм

Цветна слепота, далтонизъм

Цветна слепота – какво е това?

Цветна слепота – питате се какво е това, какви цветове не различавате и защо се случва това? Нека на всичко това обърнем внимание в нашия материал. Нека този пост бъде за всеки полезно четиво и най-интересен материал за истински знания.

Цветната слепота е наследствено заболяване, при което човек не вижда един или повече цветове. По-скоро, засегнатият не прави разлика между тях.

Това заболяване било открито от учен на име Далтон. Самият той не различавал червеният цвят. От там било дадено и наименованието му.

Как виждат далтонистите

Има няколко вида на това заболяване, в зависимост от това, колко цветове вижда пациентът и дали изобщо ги вижда.

Основната причина за развитието на такова заболяване е дефект в гените. Най-често се среща на Х хромозомата. Съществува и възможност, болестта да се развие на фона на наранявания или поради стареенето на организма като цяло.

Далтонизъм – какво е представлява?

Нека да видим какви цветове далтонистите не различават. Засегнатите от далтонизъм, най-вече не могат да различат зелено, синьо и червено. Доста по-рядко е синьо и жълто.

Много рядко в медицината се среща още един вид цветна слепота, когато човек вижда всичко в черно и бяло. В повечето случаи, това е изразено на двете очи. Освен това, ако човек не вижда цветовете с едно око, тогава това е 100% придобито разстройство на зрителния нерв.

Каква е диагнозата далтонизъм и как се установява

Диагнозата цветна слепота се поставя, въз основа на показанията на пациента и специални тестове, в които се извършва анализът на цветовото възприятие на окото. Въз основа на тестове се диагностицира пълна и частична цветна слепота.

Важно: общата цветна слепота е много рядка. Това не е фатално заболяване, но значително влияе върху качеството на човешкия живот.

Възможно ли е да се излекува цветна слепота?

Как виждат далтонистите

Ако цветната слепота е наследствена, тогава е невъзможно да се излекува. Вярно е, че с модерното развитие на медицината скоро, надяваме се, учените ще намерят начин да накарат цветовото възприятие да се върне към човек.

Засега на корекция подлежи само придобитата форма на заболяването далтонизъм. Може да се появи при заболявания като например катаракта. В този случай е необходимо да се излекува основното заболяване и в резултат далтонизмът ще престане да дразни пациента.

Разберете още: „Какво значат сълзите„.

Някои факти от статистиката

Не е възможно визуално да се разграничи дали човек е сляп или не. Но в живота ни има много такива хора и ние дори не подозираме за това.

Според статистиката от 7 до 10 процента от всички мъже, живеещи на земята, имат частична цветна слепота. Може би всички тези шеги, за възприемането на цветовете от мъжете и жените са произхождали, именно от тук?!