„Царят на ужасите“ – Стивън Кинг

Стивън Кинг

Трудно е да се срещне човек, който да не е чувал за работата на Стивън Кинг. Дори и да не сте чели признатите шедьоври на майстора, определено сте гледали, някоя от сензационните адаптации, базирани на неговите романи – „Мракът“, „То“, „Мизерия“, „Гробище за домашни любимци“, „Сияние“.

22 малко известни факта за Стивън Кинг

Започвайки от 80-те, книгите на „Краля на ужасите“ се разпръскват като горещи торти, защото те се вкопчват в публиката за живите, предлагайки наистина експлозивна смес – драма, непредсказуем сюжет, щипка фантастика и много мистика! Но какво крие Стивън Кинг зад писателския си талант?

Стивън Кинг и неговото творческо развитие

 1. Бащата на бъдещия писател, напусна семейството, когато момчето е само на 2 години.

Мъжът излязъл за цигари и потънал в забвение, тъй като никога не бил изпитвал голяма привързаност към семейството си. За да задоволи любопитството на децата, майката излъга, сякаш извънземните са откраднали.

 1. Поради лошо здраве и пристъп на остър фарингит, Стивън трябвало да учи първи клас в продължение на две години.
 2. Едно от най-дълбоките детски травми на бъдещата звезда била смъртта на най-добрия му приятел.

Той умрял под колелата на товарен влак и Стивън Кинг го видял от първа ръка. Може би именно този инцидент разтърсил психиката на писателя, принуждавайки го да се концентрира, върху жанра на ужасите.

 1. Момчето направило първите тестове с писалката си на 7-годишна възраст.

Той композирал необичайни комикси и мини-истории. Майката подкрепила усилията на детето, давайки по 25 цента за всяка история.

 1. Освен че пише, Стивън Кинг се увличал по спорта, а също така играел в училищна рок енд рол група.

Любовта към музиката се изразявала във факта, че в бъдеще писателят ще придобие няколко радиостанции, които ще се наричат ​​„Зоната корпорация“.

Стивън Кинг – „цар на ужасите“

 1. В младостта си Стивън Кинг работил като опаковчик в тъкачна мелница и в пералното помещение.

Този опит се оказал, полезен на писателя, защото от него заимства много от своите истории в реалния живот.

 1. Смята се, че кариерата му като писател е вдъхновена от Lovecraft.

Самият Кинг обаче признава, че от детството си е проявявал интерес към комикси, книги с чудовища и смразяващи истории, като „Къщата на Франкенщайн“.

 1. Кинг хвърлил първия си голям роман в кошчето.

За щастие съпругата на писателя Табита открила ръкописа и вдъхновила съпруга си да го довърши. Впоследствие „Кари“ ще прекъсне поредица от провали и е се превърнала в истински бестселър, което донесло на Стивън добри пари и възможност да се откаже от нископлатената работа.

 1. Ставайки известен, Стивън Кинг продължил да пише под различни псевдоними, най-известният, от които бил Ричард Бахман.

Защо ли?

В онези дни стандартите забраняваха на авторите да публикуват повече от един роман годишно, а Стивън винаги се отличаваше със Стивън Кинг завидната си способност да работи и не искаше да накърнява себе си.

 1. Най-известният роман, публикуван под псевдоним, е Rage.

За съжаление американските тийнейджъри били вдъхновени от сюжета на книгата и извършиха истински погром – носели оръжие в училище, заплашвайки, че ще ги застрелят. За да не доведе въпроса до грях, Кинг лично иззел „Фурията” от магазините и забранил по-нататъшната му продажба.

 1. Малко хора знаят, но известният писател мрази летенето.

И страшно се страхувал от числото 13, затова се опитвал да се предпази максимално от влиянието на тази злощастна цифра.

 1. Стивън Кинг толкова обичал киното, че позволил на начинаещите режисьори да снимат неговите истории само за 1 долар.

Има само едно условие: адаптацията на филма трябвала да угоди на писателя. Между другото, договорът все още е валиден, проектът се нарича „Кралски бебешки бебета“.

 1. В края на 80-те Кинг трябвало да се подложи на рехабилитация във връзка с тринадесетгодишна наркомания.

Славата и парите, които пречупили писателя, той пиел много, пушел, пристрастявал се към кокаин и успокоителни, които му помагали да пише шедьоври. Създателят бил спасен от любяща си съпруга, която успяла да протегне ръка към него и да го спаси от лапите на смъртта.

 1. През лятото на 1999 г. писател е блъснат от микробус, след което прекарва почти месец на апарат за изкуствено дишане.

Повредата била толкова тежка, че Кинг можел да загуби крака и част от белия си дроб. За щастие многобройните операции го спасили от ампутация.

22 факта за Кинг

 1. Романите и романите на Кинг са заснети в повече от 60 пъти.

Сред тях 10 филма станали наистина емблематични – Green Book, It, Carrie, Escape from the Shawshank и Stay with Me. Интересен факт, но много от произведенията се разгръщат в щата Мейн, където е роден писателят.

 1. Авторът признава, че любимите му книги от всички написани за него остават „11.22.63“ и „Историята на Лизи“.

Що се отнася до цикъла „Тъмната кула“, поредица от 9 тома съчетава почти всички сюжетни линии, създавани някога от Кинг, това е цяла независима вселена.

 1. Като цяло Стивън Кинг е написал 56 романа и около 200 кратки истории, продадени в над 350 милиона копия (официално публикувани само).

Откъде идва това представление?

Според писателя, въпреки значителната си възраст от 72 години, той продължава да пише поне две хиляди герои всеки ден.

 1. През 1985 г., заедно с Джордж Мартин, Стан Лий и други известни художници и сценаристи, Кинг пише благотворителния комикс за X-Men.

Той е посветен на проблема с глада в Африка и се изкупува с приказни тиражи. След известно време, заедно с Джон Меленкамп, Кинг се опитва в музикалния жанр, но той не носи такъв успех.

 1. Стивън Кинг обича да се появява във филми, пригодени за романите му.

Той изиграва ролята на камео като чистач в сериала Синове на анархията и продавач на стари неща във филма It. Казват, че писателят тайно участва в почти 12 филма.

Stephen King

 1. Ще се изненадате, но Кинг имал късмета да работи със самия Майкъл Джексън.

Майкъл го поканил да напише кратък музикален сценарий, наречен Ghosts. Работата продължи няколко седмици, а в бъдещето това послужило като вдъхновение за самия трилър.

 1. През целия си живот „кралят на ужасите“ е бил всеотдаен фен на бейзбола и яростен фен на екипа на Ред Сокс.

Писателят толкова се харесва на този спорт, че през 2004 г. заедно с О’Нан издава документален роман, посветен на най-значимите мачове на този отбор.

 1. Стивън Кинг не е единственият писател в семейството.

Съпругата му вече е издала 9 книги, синовете му също следват стъпките на родителите си. Активно печатат романи и кратки истории. Един от тях, дори се оженил за писател. Ето на това му се казва семеен бизнес! И защо не?

Източник на снимка: https://writersedit.com/fiction-writing/stephen-king-writers-voice

Превод от: https://flytothesky.ru