Хризантеми – ярко докосване на есента

хризантеми

Цветята, които успяха да завладеят целия свят със своята яркост и оригиналност са наричани хризантеми. Те добавят празник към есенните делнични дни. В тази статия ще научите за характеристиките на засаждането и грижите за тези луксозни цветя.

хризантеми

Хризантемите са причудливи!

Ако им създадете благоприятни условия и се грижите правилно за тях, те със сигурност ще ви зарадват с цъфтежа си.

Отглеждане на хризантеми

Почвата

Тя трябва да е рохка, влагопропусклива, богат на органични вещества, със слаба киселинност (ниво на киселинност от 5,5 до 7,0). За да подготвите почвата, наторете я с компост и суха кравешки тор. Торта, обаче трябва да са умерени – излишъкът е вреден за цъфтежа на растенията.

Специфичното тук е, че хризантемите не понасят добре излишната влага. Почвата трябва да е добре дренирана. За да могат растенията да растат и да се развиват нормално, смесете земята с едър пясък в съотношение 1: 2.

Засаждане

Вкоренените резници на хризантемите се засаждат най-добре в края на пролетта (края на май – началото на юни) на добре осветени места. През есента не се препоръчва засаждане на разсад на открито. Оставянето им в земята за зимата може да доведе до гибелта на цветята.

отглеждане на хризантеми

Схемата за засаждане:

Поставете хризантемите на разстояние 30-40 см едно от друго. Важно е да знаете: топлолюбивите късни сортове е най-добре да се изкопават и съхраняват в хладно и сухо помещение при температура от 2-6 градуса по Целзий. Влажността не трябва да надвишава 80%.

Грижи

През първия месец след засаждането е необходимо да се разрохква почвата веднъж седмично. По това време се образуват кореновата система и се оформят първите стръкчета. За обилен цъфтеж храстите на хризантемите трябва редовно да се подхранват с торове. Първо, веднага след като рязане с азот. Вторият момент на подхранване е след около две седмици с органични торове. И когато пъпките започнат да се връзват са необходими фосфорно-калиеви торове. За профилактика се мулчира почвата с борови иглички, нарязана борова кора или овесена слама. Това ще попречи на вредителите да нападат растението лед дъждовни пръски или по време на поливане. След засаждането много хризантеми почти веднага имат пъпки. Те трябва да бъдат закрепени, така че храстът да набере сила през лятото за обилен цъфтеж през август-септември. След есенни студове, растенията трябва да бъдат отрязани до корена, храстите трябва да бъдат избърсани със смес от вар (pH 6, 5-7) торф с пясък (1: 2: 1) и покрити с борови или смърчови клони. В началото на пролетта е необходимо да се премахнат миналогодишните стъбла и мъртвите стръкове от земята.

хризантеми

Профилактика при болести и вредители

Основният враг на хризантемите са гъбички. Такива се появяват поради неподходяща почва, излишна влага или ниска температура. Сред вредителите: листни въшки, листен миньор, акари, белокрилка е да се справите. И все пак борбата не трябва да е прекъсвана. Може да напръскате растенията със специални химикали.

Размножаване

Повечето хризантеми са хибриди, които трудно се отглеждат от семена. Може да посеете семена от хибриди в началото на пролетта в кутии с влажна почва – реколтата ще е богата на всякакви форми и цветове. Основното е, в никакъв случай да не посявате семената директно в земя. За да покълнат, цветята хризантеми се нуждаят от светлина. С настъпването на топлото време, пресадете разсада в градината. Растенията, отгледани от семена, цъфтят през втората година.