Хайвер: 10 интересни факта

хайвер

10 интересни факта Хайвер

Дори в речника определението за хайвер не е съвсем точно. Описани просто като „маринован хайвер от есетра или други големи риби“, тези думи не могат да уловят изобилието и лукса зад този световноизвестен деликатес.

Солен, зърнест и ароматен, обикновеният хайвер, добит от есетра в Каспийско море, се топи в устата като масло. И така, каква е историята зад този обичан и скъп деликатес? Ето няколко интересни факта за хайвера.

хайвер

CAVIAR

Думата CAVIAR е много езици. Тя идва от езика Asari, който се е говорил на територията на съвременните Туркменистан и Азербайджан и означава „яйце от есетра“. Реално, ако сега впишете в търсачката GOOGLE – CAVIAR ще ви излезе определение за червен хайвер.

Най-старият писмен разказ за хайвера, датира от 1240-те години, през ерата на монголския владетел Бату Хан, внук на Чингис хан.

 

Родина на хайвера

Повечето от хайверите в света се произвеждат в Каспийско море, което граничи с Русия, Казахстан, Туркменистан, Азербайджан и Иран.

Хората, които правят хайвер, се наричат Spawn

Преди да го създадат, те трябва да преминат стаж, който продължава от 10 до 15 години.

Най-добрият CAVIAR в света

Той се прави от три разновидности на есетра: белуга есетра (Beluga), руска есетра (есетра) и звездна есетра (Есетра).

Caviar

Истинският хайвер

Той варира в цвят от светло до тъмно сиво и жълто-сиво до кафяво-черно. Червеният „хайвер“ не идва от есетра, но всъщност е хайвер от сьомга.

CAVIAR

Сервиране на хайвера

Сервирането на тази богата на хранителни вещества съставка със сребърна чиния е грешка. Металът влияе неблагоприятно на вкуса на хайвера. Вместо това използвайте перлени лъжици.

хайвер

Най-висококачествени хайвери

Най-висококачественият хайвер на Beluga се нарича Almas, което на руски означава „диамант“. Продава се, изключително от лондонската Caviar House и е опакован в 24-каратова кръгла златна кутия, която струва около 40 000 евро за килограм.

Въпреки високото съдържание на натрий и холестерол, хайверът е богат на калций и фосфор, както и на протеини, селен, желязо, магнезий и витамини В12 и В6.

хайвер

Съхранение на хайвера

Хайверът никога не трябва да се замразява, тъй като след това става мек. Най-добре се сервира в кристална или стъклена купа с лед.