Фрийлансъри, защитите се от коронавирус

freelancers

Фрийлансъри, ето как да се защитите от коронавирус

В разгара на коронавирусната криза, фрийлансъри в цялата страна се притесняват повече за доходите си, отколкото за здравето си. От независими изпълнители и работници, до служители, работещи по проекти и наети на непълно работно време.

Действия, които трябва да предприемат фрийлансъри, за да се защитят от кризи като коронавирус

Лицата на свободна практика от Съединените щати до Азия и по цял свят, вече усещат финансовото напрежение. Ето, защо и темата, как да се справят с кризата, породена от COVID 19, все повече набъбва. Естествено е и да се предприемат стъпки, за да се защитят.

Няма да си кривим душата, професия фрийлансър е все обхватна

Тя създава много предпоставки, за работа на непълно работно време, нерегламентирано работно време, работа от дома и всяко друго място. Работа по всяко време на денонощието, което я прави антирутина.

Това е първият плюс за всички фрийлансъри. Ето, защо, екипът на Virtualassistans, съветва: „Хората избрали тези професии, Не трябва да се отчайват!“

Факт е, че: Дори, преди Световната здравна организация да обяви коронавируса за глобална пандемия, много компании приоритизираха здравето на своите служители на пълен работен ден. Те ги насърчиха да работят от вкъщи. Благодарение на различни ресурси и защити, преходът към отдалечена работна среда се осъществи с относителна лекота.

И въпреки, че фрийлансърите съставляват 35% от трудоспособното население и печелят добри доходи, се оказва трудна ситуацията, всеки сам да се спасява. В много различна моменти, това проличава още по-осезаемо. Докато правителствата и властите на различните държави се намесват да помагат на бизнеса и работодателите, много самостоятелно заети лица се чувстват сами, в борбата и свързването на краищата.

Какво, трябва да предприемете, ако сте фрийлансъри в условията на Коронавирус:

Ако сте лице на свободна практика, чувствате финансовото въздействие на COVID-19, притеснявате се за сигурността на работното място или се чудите, как да сте стабилни, срещу бъдещи кризи, трябва да предприемете действия. Само така ще може да се защитите. Ето как да стане това:

Намерете втора работа

Много фрийлансъри, вече имат странична допълнителна работа или две. За да се предпазите от кризи като коронавирус, е добра идея да разнообразите допълнително потоците си от приходи.

Едва ли, някой иска да попада в капана на свободна работа и да работи за твърде малко средства и клиенти. За щастие, някои от най-добрите възможности за допълнителна втора работа могат да се свършат от дома.

Професии на свободна практика – Фрийлансъри

Професии, които могат да се упражняват, онлайн в условията на дома са: преподаване на английски език онлайн; преподаване на всякакъв вид обучения, дистанционно; поддържане на блогове; писане на статии, преписване, редактиране; секретарски и административни, организационни задачи по изготвяне на всякакви документации, в т. ч. таблици, статистики, прогнози на база следене на медии, графици и пр.

Договорът е гаранция за вас – Фрийлансъри

Ако се заемете с допълнителна работа или нов клиент, не пропускайте да се застраховате. Никога не работете, без договор или друга форма на документ, удостоверяваща вашите права и това как да си получите трудовото възнаграждение.

Договорите са от съществено значение, за защитата на фрийлансъри от измама и особено по време на криза. Ако искате да сте сигурни, че ще получите заплащането за извършената работа, подсигурете си този гарант.

Развийте уменията си

Намирането на втора работа или удовлетворяването на променящите се нужди на клиента, може да изисква коригиране вашия набор от умения.

Специалистите в областта на фрилансърите, насърчават лицата да обмислят нови начини да помогнат на настоящата си клиентска база. Възможно е, дори да поставите нова услуга, като например да напишете бюлетин за разработки на COVID-19, за да успокоите аудиторията и клиента си.

Докато коригирате своя набор от умения, потърсете безплатни курсове онлайн. Забавянето в работата с клиенти, не задължително означава, че ще направите пауза със своя бизнес.

Експертите, дори съветват да използвате допълнителното време за планиране и обучение. Това може да ви бъде от полза в дългосрочен план. Колкото повече умения имате, толкова по-голям шанс да преустановите бъдещите спадове.

Знайте си правата

За разлика от служителите на пълен работен ден, много фрийлансъри не отговарят на условията за ползи на компанията. В някои страни, дори съществуват начини, лицата на свободна практика, да получат заплата за безработица, заради работа загубена от коронавирус. Дори в нашите условия и законодателство да няма подобни практики, не пропускайте да сте информирани, за всичко относно пазара на труда.

Помислете за спестовен фонд

Ако попадате в тази графа, по една или друга форма, имате заделени спестявания, това създава известно спокойствие. Не бива, обаче то да оставя трайно усещане.

Спестени пари, бързо се харчат, всеки го знае от практиката. По-добрият вариант ще е да инвестирате в подобряване на квалификацията си. Някаква форма на допълнителни обучения или инвестиция в нови проекти, които в близко бъдеще да ви гарантират добра възвръщаемост.

В идеалния случай, трябва да имате спестовен фонд с приходи от три до шест месеца в банка. Независимо от салдото, по вашата спестовна сметка, трябва да оцените финансите си. Добре е и да намалите разходите си, когато е възможно. И винаги, трябва да имате предвид, всички месечни приходи, разходи и данъци.

Коронавирусната криза повлиява хората на свободна практика по целия свят

Това, разбира се не бива да ви успокоява. Добре е само да дава надежди, че не сте единствените в това положение. Търсете начини всеки ден, всеки час да се развивате. Не спирайте да откривате нови хоризонти и най-вече, да пазите здравето и мотивацията си за работа.

Въпреки, че има някои защити за самостоятелно заетите лица, на свободна практика, в някои страни, трябва да предприемате и собствени действия. Не чакайте другите да мислят за вас. Подсигурете се, за да сте защитени от бъдещи кризи.Фрийлансъри, ето как да се защитите от кризи като коронавирус

И нека, не забравяме, че фрийлансърите са едни от най-креативните личности

Все пак, не случайно са избрали този тип творческа професия. Разчупете мирогледа си. Извлечете ползи от това положение. Действайте!

Покажете на света за уменията си и възможността да излизате от блатото, дори, когато няма кой да ви подаде ръка!

Избирането на втора работа, познаването на вашите права и наличието на спестявания, са добро начало, за да стартирате.

Успех на всички фрийлансъри!

Източник: Virtualassistans.com