Филми на ужасите, базирани на реални събития

филми на ужасите

Класация с филми на ужасите, базирани на събития от реалния живот 

Някои филми на ужасите не са просто фантастика или полет на фантазията, а гъделичкат нервите на публиката.

Понякога кошмарите, които се случват в реалния живот, са толкова шокиращи и невероятни, че вдъхновяват сценаристите и режисьорите.

Знаете ли, че тези филми са базирани на събития от реалния живот?

въз основа на реални събития

Ужасът в Амитивил (1979 и римейк 2005)

Amityville се намира в щата Ню Йорк. Ужасните събития, настъпили в него, са описани първо в романа, а след това два пъти заснети. През 1974 г. някой Роналд Дефео убива брутално собственото си семейство. Родителите му, две сестри и двама братя на възраст между 9 и 18 години са открити мъртви в леглата. Въпреки, че в началото Дефео отрича деянието, впоследствие си признава, че е застрелял спящите членове на семейството. Две години по-късно е публикувана книгата на автора Джей Ансън, в която е описано, какво се е случило след тези убийства. Той пише за семейство Лютц, което се премества в къщата на убитото семейство Дефео и започна да среща странни явления. През 1979 г. първият филм е заснет по книгата, а през 2005 г. – римейкът му.

Момичето в съседство (2007 г.)

16-годишната Силвия Ликенс и нейната сестра с увреждания са оставени на грижите на съсед на име Гертруда Банишевски. Пазителят се оказа психично нездрава жена, която измъчва момичетата и ги оставя да гладуват. Освен това тя насърчава децата и техните приятели да измъчват и бият Силвия, включително сексуално. В крайна сметка момичето починало от недохранване и мозъчен кръвоизлив. Въпреки факта, че Банишевски получава доживотна присъда, тя е освободена, след 20 години (през 1985 г.).

Вик (1996)

През 1990 г. изтребителят Гейнсвил започва серия от убийства. Първото се случи на 24 август, когато Изкормвачът убива студентките Соня Ларсън и Кристина Пауъл. На следващия ден Криста Хойт става третата жертва. Седмица по-късно се появяват още две жертви: 23-годишната Трейси Праулс и Мани Табоада. Тези събития предизвикват паника в град Гейнсвил и учениците живеят в постоянен страх за живота си. Рипър на име Дани Ролинг в крайна сметка е заловен и осъден на смърт. Ужасът от 1996 г. Scream се основава на реални събития.

Градът, който се страхуваше от залеза (1976, 2014)

Това е историята на тексаския град Тексаркан, където през 1946 г. се появи сериен убиец, наречен Фантомът. В рамките на 10 седмици общо пет души са убити, а трима са ранени. Първите две жертви на убиеца (влюбена двойка) са нападнати, докато седят в паркирана кола. Те оцеляват. Следващите две жертви обаче вече нямат късмет. Жителите на града се уплашили от залеза и започнали да се затварят в домовете си. Въпреки факта, че полицията постоянно патрулира по улиците, маниакът никога не е бил хванат, а убийствата са останали нерешени. Филмът от 1976 г., базиран на тези събития, всъщност е заснет в Тексаркан. През 2014 г. излиза друга филмова версия на историята на „Phantom Killer“.

Понякога филмите на ужасите не са просто измислици на сценаристи. Те се различават от другите „филми на ужасите“ по това, че имат достоверност. Ако сте почитател на подобни истории, тогава гледайте тези филми, които са базирани на реални събития.