Фейсбук — предимства и недостатъци

Социалните мрежи — предимства и недостатъци

Фейсбук и социалните мрежи — предимства и недостатъци

Интернет е едно от най-великите „изобретения” на 20-ти век, Фейсбук също. Те заема важно място в живота на всеки съвременен човек. На първо място е безкраен източник на информация. Те предоставят възможност за комуникация с близки, приятели, познати и непознати от целия свят.

Какви са предимствата и недостатъците на тези мрежи?

Достатъчно сигурност ли ни дават при общуването? Едва ли? Но са най-бързия и удобен начин за общуване днес.

Типичен пример е Фейсбук, но освен всички предимства, тук се крият и много опасности.

Социалните мрежи улесняват ли ни или ни застрашават?

Фейсбук се е превърнал в част от нас, като наша визитна картичка.

Щом се запознаеш с някого, един от първите въпроси е: ”Имаш ли

Фейсбук?” И сякаш това е всичко, което искаме да научим за отсрещния човек. Фейсбук е преди всичко riend Request.

Възможности, които не за общуване с хора, виждаме често.

Роднини, приятели, съученици, близки, които са в чужбина и т.н. От Фейсбук можем да разберем за интересите, преживяванията и настроението на нашите приятели.

От друга страна Фейсбук е и място за забавление или за губене на време (ако имаме такова). Там има множество игри, с които да се разсеем от ежедневието или да тестваме знанията си в една или друга сфера. Мотото на Фейсбук е:

”Фейсбук ви помага да се свързвате и споделяте с хората в живота ви!”

Фейсбук е нов начин за поддържане на контакти между хората, както и за запознанство с нови хора, създаване на приятелства, опознаване на чужди култури, маниери, изпращане на писма, поздравителни картички, снимки, видео и др. Но същевременно можем сами да избираме „приятелите” си, т.е. хората, които ще имат достъп до нашия профил, лична информация и до всичко, което публикуваме.

Никой не отрича предимствата, които дават социалните мрежи, но тук е времето и за техните недостатъци т.е. за опасностите, които крият. На първо място те са уязвими по отношение на личните данни т.е. възможни са злоупотреби с личните данни, които предоставяме. Но: ”Който го е страх от мечки не ходи в гората!”. А и да не забравяме, че данните ни са застрашени всеки път, когато ги предоставяме.

Опасността от застрашаване на личните ни данни съществува навсякъде, така че основание ли е това за ограничение на свободата ни на общуване? Истината е, че сами трябва да решим, но и да помним, че: ”който е готов да жертва свободата заради временна сигурност, не заслужава и двете”.

Друг от недостатъците на социалните мрежи и в частност на Фейсбук е възможният пренос на вируси. Виждаш нещо интересно и приятно и решаваш да го отвориш, но се оказва, че зад него се крие неприятност-вирус. Така, че трябва да сме много внимателни и бдителни, за да избягваме подобни капани.

Това е Фейсбук!

Едва ли сме изброили всички предимства и недостатъци и не е необходимо, тъй като за добро или лошо всеки сам решава. Всъщност Фейсбук е добро средство за общуване с приятели. Благодарение на този тип социални мрежи успяваме в днешния динамичен и забързан свят да поддържаме контакти с останалите.

Сигурността ли?

Няма абсолютна сигурност, никъде я няма, но който иска сигурност жертва свободата си. А свободата е онова към, което винаги се стремим: свобода в мислите си, свобода в действията си и т.н.

Сега в тежките навън условия, кои ли не иска да се разсее във Фейсбук?

Разбира се! И ние InterPolezno.com сме там и ви очакваме!

10 любопитни факти за Facebook

Facebook (Фейсбук) е уебсайт, създаден през 2004г. от Марк Зукърбърг, който към онзи момент е бил студент в Харвард.

Сега Facebook е най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света и се предлага в над 70 езика. Управлявана и притежавана е от частната фирма „Facebook, lnc“ със седалище в Силициевата долина, Калифорния, САЩ.

Почти една трета от населението на света има акаунт във Facebook. Facebook е една от най-старите услуги в интернет. Тези дванадесет години, от както той съществува означават, че сайтът е почти древен в онлайн отношение. В действителност, когато Facebook стартира не е имало нито Gmail (стартира през април 2004 г.), нито YouTube (2005 п), нито Reddit (2005 г.), нито Twitter (2006 г.), нито Spotjfy (2008 г.) или WhatsApp (2009 г.).

Жените са повече от мъжете във Facebook

Повечето потребители нехаят за своята сигурност в мрежата.

Средният потребител има 338 приятели във Facebook.

Facebook плащат 500$, ако някой намери бъг.

В САЩ всеки трети развод е основан на уличаващи доказателства във Facebook.

Проучване доказва, че хората, които използват Facebook са по-нещастни, защото завиждат на изглеждащите щастливи и пътуващите по света техни приятели.