Училище за родители – детето с ниска самооценка

Как да помогнем на детето с ниска самооценка

Как да помогнем на детето с ниска самооценка

За всеки родител е неприятно да установи, че има детето с ниска самооценка. Неуверени в силите си, децата с подобен проблем се чувстват некомфортно, при общуване, както с връстниците си, така и с възрастните. Те преживяват тежко неуспехите и се справят, доста по-трудно в училище.

Какво да предприемете, за да промените това?

Да разпознаем симптомите

  • Най-често родителите, разбират за това от детския психолог или педагога през първите години на обучението в училище. Но всъщност всеки родител и сам може да регистрира това състояние у детето си. Това може да стане, ако внимателно наблюдава поведението му и се заслушва в думите му.
  • Децата, често използват изрази като: „не знам”, „няма да се справя“, „на мен няма да ми се получи“…
  • Много показателно, може да бъде и поведението на детето, сред връстниците му. Понякога неуверените деца могат да са некомуникативни, притеснителни, но друг път могат да се държат твърде предизвикателно.
  • Често хулиганите и побойниците, всъщност чувстват неувереност и вътрешно безпокойство, а поведението им е само маска за околните.

Направете тест

Можете да установите зараждащия се проблем с помощта на простичък психологически тест. За целта, достатъчно е да помолите детето да нарисува себе. Ако човечето на рисунката изглежда грозновато и детето е използвало само мрачни цветове, определено имате, от какво да се безпокоите.

Ако пък помолите детето с ниска самооценка да нарисува цялото си семейство, то най-вероятно ще нарисува своята фигура непропорционално малка в сравнение с останалите.

Причините

Често ниската самооценка може да се наблюдава при деца от непълни семейства или при такива, които страдат от някакви очевидни за всички недостатъци. Така, например заекват, пълнички са, не изговарят правилно всички звукове или носят очила. Децата могат да бъдат доста жестоки и нетактични и лесно да намерят обидно прозвище на такова дете.

Понякога за ниската самооценка на детето, могат да са виновни самите родители. Ако нещо не му се получава, мама или тати казват, че детето не умее нищо или е несъобразително. Тогава, то може да се затвори в себе си и наистина да се убеди, че не става за нищо. Такива неща се случват на деца, чиито родители им забраняват твърде много неща. Случва се и при такива, които с прекомерната си загриженост и непрекъсната опека, не им дават самостоятелно да опознават света.

Как да се борим с този проблем

Разбира се, важно е да локализирате причинителя на този проблем. Така ще може да реагирате доста по-адекватно, без да се лутате в различни опити за въздействие в тази ситуация. Ето как да подходите, за да помогнете на детето си да стане по-самоуверено:

* Трябва да го хвалите по-често, като наблягате на неговите достойнства и успехи и игнорирате несполуките. Ако детето има сериозни проблеми с успеваемостта, помогнете му в ученето на уроците и писането на домашните – поне за известно време. Когато е с вас и вие му помагате, като вярвате в него, то ще се почувства по уверено. Когато се справи с учебните си задължения, го похвалете, като не пропускате да споменете, че се гордеете с него, защото само се е справило с най-сложната част от домашното.

* Ако детето страда от подигравките на връстниците си, изяснете причината и се постарайте да я отстраните. Например: ако детето е с наднормено тегло, можете заедно да се погрижите за този проблем, като коригирате хранителния му режим и му помогнете в избора на подходящ спорт. А ако детето не може да изговаря правилно някои звукове и има проблем с говора, обърнете се към логопед.

Недостатъкът, който не може да се поправи, трябва или да се превърне в предимство, или да се опитате да го направите незабележим, като научите детето да акцентира на собствените си положителни качества.

* Можете да помогнете на неувереното в себе си дете да се сближи с връстниците си и да завоюва авторитет пред тях. Как да го направите?

Понякога е достатъчно да организирате за него и съучениците му незабравим празник – например за рождения ден на детето. Или да му помогнете да овладее умения, които биха привлекли вниманието на другите деца, които биха искали да умеят същото.

НАЙ-ВАЖНОТО

Никога не се оплаквайте, пред детето от проблемите си, недейте да мърморите колко е лош животът ви и не омаловажавайте личните си заслуги.

Децата са склонни да подражават на родителите си във всичко.

детето с ниска самооценка

 

 

ИДЕЯ

Обръщайте внимание на мнението на детето. Когато вкъщи обсъждате някакъв проблем, вместо да изгоните детето в стаята му с думите „Не е твоя работа“ или „Ти, нищо не разбираш от това”, седнете, обяснете му същината на въпроса и го попитайте какво мисли за това. За да се почувства значимо, нужно, важно, поискайте от него съвет за разрешаването на сложния въпрос, който ви мъчи – Възможно е детето да Ви даде много по-лесно и ясно решение, а и цялата ситуация ще повиши самооценката на детето.