Удивителните ползи за здравето от доматения сок

доматения сок

Ползите за здравето от доматения сок

Здравословен е доматът, както и доматения сок, заради всички витамини и минерали, които се съдържат в него. Той има жизненоважни хранителни вещества като витамин А, витамин К, витамини В1, В2, В3, В5 и В6, както и минерали като магнезий, желязо и фосфор.

Всички тези витамини и минерали от своя страна имат многобройни, добре познати и научно доказани ползи за красотата и здравето. Просто казано, чаша доматен сок е всичко, от което се нуждаете, за да сте здрави и красиви.

Кои са тези ползи за здравето от доматения сок

домати фреш

  1. Богат източник на витамини А и С

Доматеният сок е богат източник на витамини А и С. Те помагат за укрепване на имунната система, подобряват зрението и предотвратяват заболявания, свързани със зрението. Тези витамини, също помагат за поддържане здравето на кости и зъби.

  1. Предотвратява високите нива на холестерол

Пиенето на доматен сок, може да помогне за предотвратяване на високите нива на холестерол. Той е богат на фибри, които помагат за разграждането на LDL или лошия холестерол в тялото.

  1. Помощ при отслабване

Друга голяма полза от доматения сок е, че помага при отслабване. Поддържа тялото хидратирано. Той осигурява необходимото количество хранителни вещества и калории.

  1. Доматеният сок контролира функцията на червата

Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват възрастните хора, са проблемите с червата. Най-доброто решение за борба е доматеният сок. Фибрите в доматения сок, поддържат черния дроб здрав, подпомагат храносмилането, предотвратяват запека и по този начин регулират и помагат на червата.

  1. Прекъсва хомоцистеин

Доматеният сок е богат на витамин В6, за който е известно, че помага на организма да разгражда съединение, наречено хомоцистеин, до други безвредни молекули. Хомоцистеинът е съединение, което уврежда стените на кръвоносните съдове и причинява различни сърдечни заболявания.

  1. Детоксикация

Доматеният сок има детоксикиращ ефект, върху организма поради наличието на хлор и сяра. Черният ни дроб и бъбреците са отговорни за детоксикацията на тялото. По този начин, за да може то да остане здраво е важно тези два органа да останат здрави. Естественият хлор помага на черния дроб и бъбреците да функционират правилно, докато сярата ги предпазва от всякакви инфекции. Тъй като доматите са в изобилие и от двете, за да изхвърлите всички токсини в тялото си, всичко, от което се нуждаете е чаша доматен сок.

Още теми за детоксикация на организма вижте, следвайки линка!

доматения сок

  1. Излишък от ликопен

Червеният цвят при доматите се дължи на мастноразтворим антиоксидант, известен като ликопен. Научни изследвания показват, че ликопенът защитава организма, срещу различни видове рак като рак на гърдата, рак на простатата, колоректален рак, рак на белия дроб, коронарна болест на сърцето, рак на панкреаса и атеросклероза.

  1. Енергизира тялото

Доматеният сок е пълен с антиоксиданти, така че използването му, както и консумацията му помага на тялото да се освободи от свободните радикали и така да остане младо и енергично.

  1. Доматен сок за кожа

Доматеният сок има много предимства за кожата. Помага при слънчево изгаряне, изсветлява кожата, помага за лечение и профилактика на акне, свива отворените пори и регулира себумната секреция на мазна кожа.

  1. Доматен сок за коса

Витамините и желязото, присъстващи в доматения сок, спомагат за поддържането и също така придават блясък на скучната, увредена и безжизнена коса. Също така, той помага при сърбящ скалп, както пърхот. Достатъчно е да нанесете пресен доматен сок, върху скалпа и косата и след като го измиете с шампоан, го оставете да действа 4-5 минути, след което го изплаквате със студена вода.