Туристически обекти на Стария свят

Туристически обекти на Старият свят

Виртуална разходка из туристически обекти на Стария свят

Старият свят е концепция, която обединява териториите на Земята и познатите ни днес като туристически обекти места още, преди откриването на Америка. Традиционно Старият свят включва Африка, Европа и Азия.

Всеки от тези региони е известен по целия свят със своите невероятни атракции. Има, обаче такива сред тях, които са познати само на опитни пътешественици, които знаят много за наистина уникални туристически обекти.

Advertisements

Джамия на катедралата Джена

Великата джамия Джена е разположена в южната част на Мали. Това е голяма, автентична глинена сграда, която променя цвета си в зависимост от времето на деня. Казват, че най-красивата сянка на джамия е, когато слънцето залезе. Конструкцията става охра-червена, а сенките от гредите по стените рисуват причудлив модел, върху древните сводове. Ако погледнете сградата отдалеч, ще получите ясното убеждение, че е построена от пясък. Веднага щом духа лек вятър, цялата крепост ще се разпадне на най-малките прашинки. Това обаче е илюзия: сградата стои над 110 години и е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство повече от 30 години.

Императорски град Маракеш

Удивителният древен Маракеш заслужава специалното внимание на пътуващите в Африка и опознаването на Стария свят. Този град се занимава само с атракции. Човек получава впечатлението, че в него просто няма обикновени сгради. На това място, накъдето и да погледнете, навсякъде има културна или историческа стойност. Особено впечатляващ е дворецът Ел Бади, състоящ се някога от 350 стаи и обширна мрежа от подземни тунели. Сега сградата се реставрира, защото е била унищожен по заповед на следващия султан. Прилича повече на руина. Днес вече може да се разхождате по поразителните пасажи, представяйки си пълния обхват на архитектурната мисъл и претенциите на древните владетели.

Тайнствена Азия

Азия също е невероятно богата на атракции… Например Камбоджа може да се похвали наведнъж с няколко древни сгради много, от които все още пазят тайната на технологията на тяхното създаване. Те казват, че по време на строителството си хората просто не са притежавали методите за издигане на сгради, с помощта, на които например са построени Ангкор Ват или Прасат Том. Същото важи и за кулите По Нагар във Виетнам и Златния камък в Мианмар. И ако видите с очите си многохилядната армия от теракота, тогава определено може да кажете, че сте посетили уникално място. Това е древна скулптурна композиция, случайно открита под земята от местен жител на Китай. Именно това място, все още не е отворило завесата на тайната за изследователите. На него е бил погребан императорът, който според легендата е трябвало да бъде охраняван от тази хилядна армия от каменни войници.

Грандиозни европейски градове

Говорейки за Стария свят и неговите удивителни места, невъзможно е да се игнорират европейските градове. Изглежда, че опитен пътешественик в далечната и обиколна Европа може да намери необичайно за себе си. Той обаче не престава да учудва с все повече и повече нови места. Освен това те спират дъха не само с визията, но и със своята история.

Например пътуването до град Берат, разположен в Албания, ще бъде интересно приключение. Напоследък тази страна много активно привлича туристи от цял ​​свят. Центърът Берат е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Тук може да се потопите в атмосферата на времето на Османската империя, защото сградите от онези времена са перфектно запазени.

Призрачният град Чивита ди Баньореджо

Друго необичайно място е мъртвият град в Италия, Чивита ди Баньореджо, който според различни оценки е на повече от 2500 години! До него може да стигнете само, чрез наскоро издигнат мост, подходящ за разходка. Вярно е, че подобно пътуване трудно може да се нарече безопасно. На това място скалите, на които е разположен градът, все още се рушат и заплашват да се срутят. Всъщност това е и причина местните жители да напускат домовете си. Земетресението в края на 17 век все още напомня за своите опустошителни последици.

Трудно е да се изброят всички онези невероятни места, с които е изпълнен Стария свят. Всяка година техният списък се попълва с нови имена или подробности за историята. Редно е да се каже, че именно пътуванията допринасят не само за развитието на хората, но и за укрепването на мира между тях. В края на краищата, виждайки красотата на някоя държава, няма как да не останеш равнодушен. Докосвайки се до нея и удивен от фактите й и още по-трудно е да не я заобичаш.