Туризъм до Сантандер

Сантандер

Сантандер – усещане, което не може да се опише

Така определят този испански град. И все пак ние ще се опитаме да предадем поне част от това усещане и да събудим любопитството ви към място, което пази далечна история, но има доста съвременен облик.

Сантандер кара всеки човек да иска да се връща, защото е невъзможно за няколко дни да се наслади на цялата му красота и възможности.

Отпреди хиляди години

Не очаквайте в Сантандер да откриете много паметници и старинни сгради, въпреки че е основан още през I в. н. е. когато римляните построили на това място пристанище, пък и има доста интересни моменти в историята си. Всъщност далеч преди това, преди около 14 000 години, този район вече бил обитаван. За това свидетелстват петроглифите в световноизвестната пещера Алтамира (на около 30 км от Сантандер). Както виждате, районът, в който е Сантандер, определено заслужава внимание: градът е разположен на огромен полуостров в Северна Испания, врязан В Атлантическия океан.

Сантандер

Бреговете на полуострова са насечени от високи скали, които го превръщат в едно от най-интересните крайбрежни места на Испания.

Природата е надарила това място с разнообразен релеф, красиви плажове, много зеленина…

Отначало край пристанището имало рибарско селище и абатство, които постепенно се превърнали не само в интересен град, но и в столица на областта Кантабрия.

По време на Реконкистата, Сантандер се прославил със смелия си флот, който участвал в освобождаването на Севиля от маврите, през Xlll В. Това е един от най-достойните и благородни испански градове — заради геройството на жителите му.

След пожара, оцелели отделни сгради като катедралата „Успение на дева Мария“, над чието Възстановяване работили 10 години

Не едно предизвикателство

Крайморската позиция на града, била решаваща за бурното му развитие, през Средновековието. Но именно сериозните търговски отношения и непрекъснато пристигащите от най-различни места кораби, неведнъж донасяли проблеми на града:

В края на XV в. един от корабите донесъл чума, която унищожила практически целия град. Но това не го довело до забрава:

Удобството на мястото и невероятната му красота станали основателна причина, Сантандер да продължи да се развива. През XVIII В. бил важен търговски център. За съжаление, още два пъти съдбата предизвиквала способността на местните да оцеляват и да „събуждат“ в града си:

В края на XIX в. в пристанището станал взрив на борда на един от корабите, който превозвал 50 тона динамит. Голяма част от сградите били разрушени. И сякаш, това не стигало, та през 1941 г. в града се разпалил огън, които не успели да потушат цели две денонощия. Старинните сгради и улици, които не пострадали при взрива, били унищожени при пожара, именно затова този град с толкова далечна

Алтамира

На 30-ина км от Сантондер се намира пещерата Алтамира с изключително интересни рисунки от палеолита. Заради тях тя е обявена за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

По стените на залите са нарисувани предимно човешки ръце и фигури на животни, сред които най-реалистични и впечатляващи са изображенията на бизони. За до не се повредят рисунките, пещерата дълго време била затворена за посетители, от 1982 г. до нея има ограничен достъп, а от 2002 г. в близост е открита реплика с музей, за да може всеки да разгледа уникалните рисунки, без да им навреди.

Историята на Сантандер има по-съвременен облик

Това е така, защото се е наложило да бъде преустроен (и пре построен) почти изцяло. Но това имало и добрите си страни: така старите дървени квартали били заменени от по-модерни – с красиви сгради и паркове, като архитектурният стил на новите сгради запазва звученето на старата традиция.

Затова, днес обликът на града е хармоничен, с аристократичен дух!

Усещането за спокойствие не е измамно:

Сантандер води класацията като най-безопасен испански град.

Не е никак учудващо, че именно там обичат да си почиват европейските банкери.

Сантандер

Около фара на Сантандер

Едно от любимите места за туристите е нос Кабо Майор: мястото е интересно, с красиви растения и уникални скали, в които вълните се разбиват, сякаш искат да завладеят камъка.

Фарът е бил изключително модерен и новаторски в началото, но XX В, но днес не функционира и сградата се използва за арт център, а наоколо има кафенета и голф площадка.