Тревожните сигнали на тялото

сигнали на тялото

Тревожните сигнали на тялото

Знаете ли, какво показват тези или онези сигнали на тялото, ако ги разгадаем правилно ще бъдем по-здрави…

Здраве и добра форма

Знаете ли, че ако дланите ви са зачервени, това е признак на липса на витамин В? Знаете ли, че заради проблеми с щитовидната жлеза косата посивява по-рано? Ето, какво още подсказват на пръв поглед безобидните симптоми на тялото:

Отпуснати клепачи

Когато очните ви клепачи са отпуснати, това може да се дължи на възрастта. Но това е и симптом и за мозъчен удар, инфекция, тумор, усложнение при диабет, а също и за заболяване на кръвоносните съдове (аневризма). Проучете как да намалите риска от сърдечни заболявания.

Ако клепачът ви изведнъж увисне и допълнително получите силно главоболие, усещате слабост или парализа и имате проблеми с говора или с преглъщането, случаят е спешен и незабавно трябва да отидете на лекар.

Обложен език

Често езикът е обложен в бяло, ако не сте изплакнали добре пастата за зъби. Но ако въпреки жабуренето, проблемът остане, това понякога означава, че дишате повече, през устата. В такъв случай се постарайте да дишате през носа. Ако езикът побелява и след като сте вдигнали за кратко температура или пък храната ви е бедна на баластни вещества – затова яжте повече плодове и зеленчуци.

Сивите коси

Косата на някои хора посивява по-рано, но това обикновено се предава по наследство. Ако обаче забележите допълнителни признаци като бледност, отпадналост, сърбеж и изтръпване на ръцете и краката, има вероятност да страдате от заболяване на кръвта (злокачествена анемия), което успешно се лекува с витамин В12. Възможно е тези симптоми да са провокирани от проблеми с щитовидната жлеза, сърдечно-съдови заболявания или диабет.

Подути устни

Вярно е, че пълните, плътни устни се възприемат за по-секси. Те обаче може и да са сигнал, че в организма се развива болестотворен процес. Подутите устни могат да са симптом за алергична реакция – спрямо храна или дори вид червило. При хората със светла кожа, ако устните им са подути, разранени и покрити с корички, това може да е признак за раково заболяване особено, когато раните заздравяват трудно. Ако отичането на кожата премине върху цялото лице, тогава може да става дума за синдрома на Мелкерсон-Розентал – предавано по наследство неврологично заболяване.

Тревожните сигнална тялото

Ако ги разгадаем правилно, ще бъдем по-здрави

Пресипнал глас

Ако въпреки домашните лекове (билкови чайове, гаргари) продължавате да сте пресипнали, трябва да отидете на лекар. Може да страдате от липса на желязо, ревматоиден артрит и дори саркоидоза (възпалителен процес, който засяга белия дроб, но и други органи).

Зачервени длани

Ако те са постоянно зачервени, е възможно да страдате от липса на витамин В. Ще се справите лесно с подходящ режим на хранене – заложете на пълнозърнести продукти, риба, броколи.

Проблеми с ноктите

Изпъкнали, цепещи или чупещи се нокти са признак, че в организма ви има някакъв проблем. Ако са изпъкнали, това може да се дължи на заболяване на сърцето или на белите дробове. Ноктите с извити навън краища (подобно на лъжица) са признак за анемия, която продължава от доста време или за проблеми с червата. При цепещите се и чупещи се нокти е характерна липсата на витамини.

Болки в гърдите

Внезапни и продължаващи няколко секунди и дори минути болки в гръдния кош, които се усещат и в областта на лявото рамо и ръка или около врата и долната челюст и са придружени от усещане за стягане – всичко това е признак за сърдечно-съдово заболяване. При жените допълнително се повяват като симптоми на твлото свързани със стомашни проблеми.

Нарушения в движението

Започнете ли да се затруднявате при ходене, това може да е ранен признак за невромускулно заболяване като Паркинсон. Други причинители на проблема са и сърдечносъдовите заболявания, проблеми с обмяната на веществата (диабет), а също и нарушеното оросяване на мозъка.

Буца е гърлото

Обикновено когато гърлото ви е стегнато и имате чувството, че всеки момент ще заплачете, причината е стрес. Но това може и да е симптом за увеличена щитовидна жлеза. Затова ако усещането за буца в гърлото не отминава, консултирайте се с ендокринолог.

Студени длани

Ако, освен че са студени, дланите и стъпалата ви често са побелели или синкави, най-честата причина е ниско кръвно налягане. Възможно е обаче и да имате проблем с кръвообращението. Затова е най-добре да редувате студен и топъл душ, да ходите редовно на сауна и да спортувате. Ако към студенината се появи и усещане за изтръпналост, консултирайте се с лекар за такъв род сигнали на тялото.

Чувствителни зъби

Ако зъбите ви болят от топло или студено, обикновено причината е в тънкия зъбен емайл. Но е възможно и нивото на кръвната ви захар да е високо.

Често покашляне

Понякога това е просто навик, с който прикривате нервността си. Но е възможно нуждата да се изкашляте да се дължи и на пресипналост. Тя от своя страна може да е причинена от алергия. Затова първо наблюдавайте, кога кашляте и ако е когато сте под стрес, опитайте се, вместо да кашляте да си поемете няколко пъти дъх. В противен случай си направете алергичен тест.

Трепкащ клепач

В повечето случаи проблемът идва от липса на минерали или от стрес. И в двата случая е добре да засилите приема на магнезий. Той отпуска мускулите и действа успокояващо. Много богати на този минерал са бананите, пълнозърнестият хляб и бобовите растения.