Топ идеи за модерна градина

модерна градина

Тенденциите в градинския дизайн на съвременните и модерни градини се променят с всеки сезон. Те придобиват ясни геометрични форми, след това стават подобни на буйните градини на Африка, след това се превръщат в градински изкушения от викторианската епоха.

3 идеи за модерна градина

Днес ви предлагаме да се запознаете с няколко идеи, които ще ви позволят да внесете нещо ново в познатата ви вече градина.

  1. „Дива” градина

Няколко години подред „дивите“ градини станаха най-популярни в изложбите с градински дизайн. Тази тенденция спечели симпатиите на градинарите по целия свят. Най-важното тук е, че размерът на градината всъщност няма значение. Идеалното пространство в този стил изисква хармония в това, което на пръв поглед изглежда бъркотия.

Същността на този метод е да се създаде най-привлекателна среда за диви растения, птици и др. Това може да стане или с деликатна намеса в съществуващия природен ландшафт, или, обратно, с активни човешки усилия.

За да направите това, трябва да извлечете максимума от съществуващия пейзаж. За целта използвате неравности, възвишения и ями. Дори ако храстът, според вас, не е на мястото си, не го докосвайте. По-добре потърсете, какво да добавите към него да стане по-интересен.

Топ идеи за модерна градина има много

Сами може да импровизирате с вашия екстериор. Така например:

Ако пътеката „проправи път“ в грешна посока, измислете как да подредите тази навивка. Например: засадете цветя под формата на морава, поставете камък или фигурка на гном.

Основните компоненти на градината са: буйни гъсталаци от растения, преплетени клони на храсти, покриващи романтична сенчеста пейка или хамак; скалист хълм, езерце, обрасло с трева. Полските ливадни цветя в такава общност могат да съжителстват с големите градински цветя.

Основните впечатления от такава градина са спокойствието и мистерията.

  1. Необичайно водно тяло

Топ идеи за модерна градина

Днес нито един достоен ландшафтен проект не може да мине без романтично езерце, което предизвиква спомени и създава усещане за спокойствие. За да избегнете трудностите с оборудването, вкопаният пластмасов резервоар идеално ще замени естественото водно тяло.

Безспорните лидери тук са потоците, течащи над камъни и системата от езерца. Устройството на езерото ви позволява да използвате различни сенчести ъгли на градината доста рационално. Може да засадите влаголюбиви растения на място, където имате естествено езерце, например. Какви ще са териториите на езерото – вие решавате.

Водните лилии могат да плуват по водата, самият резервоар може да е засаден с японски ирис или папрати. Растенията, идеални за водните басейни в двора. Такива може да са сусак, Жабешка водянка, Хутиния. Много важно условие е да не прекалявате с декора. Във всичко трябва да има лекота и естественост с настроение на лека романтика и любов.

  1. Цветята в една модерна градина

Топ идеи за модерна градина

Многообразието, великолепието и разнообразието от цветове са абсолютен хит по всяко време. Не може да има много цветя! Буйните храсти от трайни насаждения, обрамчени от ярко цъфтящи едногодишни растения, буйни розови терени и зашеметяващи градини с лилии са истинска цветна джунгла. Не забравяйте да визирате на висящи и окачени детайли. По този начин, ще посочите вертикалните линии в озеленяването, например беседката, преплетена с цветя и пр.

Цветята са навсякъде

Топ идеи за модерна градина

Те са в цветните лехи, на земята и над земята, във вази, ароматни и не само, големи и миниатюрни. Настроението на такава градина – романтика и надежда, а може да са неудържими, известни повече като „мексикански страсти“. Всичко зависи от това как аранжирате цветята.

Източник: https://dream-home.bg.