Топъл душ срещу депресия

душ срещу депресия

Знаете ли, че горещият душ действа благоприятно, срещу депресия?

Проведено изследване дава отговор на въпроса: „Защото топлото въздейства, против депресията, приповдига настроението, ободрява духа и тялото“.

От най-ранна детска възраст у всеки човек е заложена привързаността към топлината. Така например майката гушвайки новороденото го топли с прегръдката си и това успокоява пеленачето. Когато сме болни пием топли напитки, а когато ни тресе или се чувстваме дискомфортно вземаме горещ душ или вана.

Над тези твърдения работят и до днес изследователите, които доказват положителния ефект на сауната и парната баня над депресивното, тревожно и неблагоразположено тяло.

Ето, какво означава и всяка една от силните страни на сауна и парна баня:

Сауната доставя удоволствие на тялото и душата.

Тя кара организъма ни да се бори срещу инфекции, подобрява кръвообращението, а това покачва тонуса на цялото тяло.

Наред с това учените доказват, че сауната е перфектна за подобряване функцията на сърцето. В резултат на високата температура кръвоносните съдове се разширяват и кръвта достига до всички части на тялото.

Топлият ефект от сауна, кара тялото да се изпотява, а чрез потта то изхвърля вредните токсини, засилва имунитета и възстановява метаболизма.

Като недостатък на ефекта от сауна се отбелязва, че тя не е препоръчителна за хора страдащи от разширени вени и сърдечно-съдови заболявания.

Мнението на специалисти е преди влизане в сауна да се вземе подготвящ душ, за да не изпадне тялото в шок. Това е желателно за хора страдащи от студени крайници и податливи на „студува“ алергия.

За тези, които вземат сауна за първи път престоя трябва да е значително по-кратък и с времето минутите да се увеличават.

Не по-малко благоприятно от сауна въздейства парната баня.

Нейните положителни качества са открити още в древността. При нея типично е редуването на топли и хладни процедури. Препоръчва се при хора с проблемно кръвообращение. Препоръчителна е температурата от 45 градуса и влажност на въздуха от 90%. След вземането на гореща парна баня, тялото се охлажда в студена вода.

Ползите от парна баня са укрепване на имунната система; приповдигане на настроението, в резултат от редуване на студени и топли температури, които от своя страна задействат производството на хормон на щастието; спомага отстраняването на вроговената кожа; действа пречистващо на организма; засилва количествата на кислород постъпващи в клетките; допринася отслабване, в резултат от горене на мазнини; подобрява обмяната на веществата; лекува бронхит, астма, кашлица, болки в ставите.

Преди използването на парна баня не се препоръчва хранене, само вземане на течности.

Повече за парната баня, може да научите тук:  https://www.interpolezno.com/vsichko-za-parnata-banya