Тестостерон: какво е това

Тестостерон

Най-известният хормон и най-важният в мъжкото тяло се нарича тестостерон. Каква е неговата функция и какво точно представлява. Нека поговорим за това в настоящата тема.

Тестостерон: какво е това

Тестостеронът е причина мъжете да развиват характерни физиологични и анатомични признаци. Този хормон отговаря не само за работата на репродуктивната функция, но и за психологическите „настройки“. Наред с това, този хормон сам по себе си не е активен в биологичен смисъл. Всичко, което прави, се трансформира в друго. Нарича се дихидротестостерон. Същият този хормон прави много повече в човешкото тяло, влияе върху андрогенните рецепти на всяка клетка.

Тестостерон: какво е, как отговаря за мъжете

Колкото повече тестостерон има в мъжкото тяло, толкова повече притежателят му се чувства мъж. Съществуват обаче някои митове и заблуди. Такава е и темата, че мъжът с повече наличие на тестостерон е по-голям мъж от останалите.

Много от представителите на „силния пол“ ще останат разочаровани, когато узнаят истината. Тя е, че в тялото им тестостеронът се превръща в естроген, женски хормон.

Защо организмът ни има нужда от тестостерон?

Този хормон е анаболен, тоест той е отговорен за образуването на мускулна тъкан, а с него и на всички органи и системи в тялото. Също така, той участва активно в изгарянето на мазнини, удължаване на младостта и т.н.

Тестостерони при мъжете

Как се изразява липсата им или твърде високото ниво

Какво е тестостеронът?

С възрастта, при всички мъже намаляват нивата на тестостерон и това е нормално. Оттам – сексуална дисфункция, симптоми на депресия в „средната възраст“, ​​агресивност. Това се случва около 45-годишна възраст.

Основната причина за спада на нивото тестостерони, не е възрастта, а защото мнозина след 45 години спират да се грижат за телата си. Затлъстяването, диабетът, исхемията провокират намаляване на производството на мъжки хормон.

Ако мъжът не се движи много, ако са податливи към наднормено тегло, нивото на мъжките полови хормони в мускулната тъкан намалява. Постепенно тяхното ниво намалява в кръвта. Тогава мъжът губи своята привлекателност и мъжественост – формите му стават закръглени, като при женските.

Как се изразява недостигът на тестостерон

Поради недостиг на тестостерон могат да започнат проблеми от типа на:

намалено производство на сперма;

сексуална дисфункция;

нарушение на съня;

апатия;

намаляване на мускулната маса.

Важно:

Повишените нива тестостерони, също не са добри. В резултат на това, човек става много раздразнителен и агресивен, хиперсексуален. Кожните проблеми под формата на акне и други заболявания също са честа проява на прекомерното производство на тестостерони в организма.