Тайната на най-старото маслиново дърво Vouves и зехтина

Зехтина, Маслиново олио

Тайната на най-старото маслиново дърво Vouves и зехтина си остава загадка за много от нас.

Ние, обаче ви предлагаме да научите повече за маслото на боговете, за зехтина и това кое е най-древното дърво маслинено на планетата.

Навярно сте, чували за Монументалното маслиново дърво на Vouves? Ако пък не сте предлагаме ви заедно да се потопим в дълбоките му корени заровени в Кипър.

Зехтина, Маслиново олио

Маслиновото дърво – древност и символични значения

Листните клони на маслиновото дърво са били и до наши дни остават символ на изобилие, слава и мир. Те били използвани за коронясване на онези, които печелели в спорта или във война. Те били емблеми на благословение и служели за пречистване. Маслиновата клонка ритуално присъствала във визията на древногръцки богове и влиятелни фигури, а в поезия и литература се изобразява и до днес бял гълъб с маслинова клонка в човката.

Зехтина, Маслиново олио

Днес все още се използват в много религиозни церемонии клонки от маслиновите дървета. През годините маслиновото дърво се е превърнало в символ на мир, мъдрост, слава, плодородие, сила и чистота. Не случайно се счита за благословено растение.

 

История на маслиновото дърво на Vouves, Крит

Отглеждането на маслинови дървета започва преди повече от 7000 години. Още през 3000 г. пр. Н. Е. Маслините са били отглеждани по търговски причини на остров Крит и може би са били източник на богатството на минойската цивилизация. Древните гърци намазвали зехтина по тялото и косата си, за да поддържат доброто си здраве. Колкото по-старо било маслиновото дърво, толкова по-широк и по-къдрав бил стволът му. Смята се, че много маслинови дървета са на стотици години. За редица от тях е и научно доказана възраст от 2500 години.

Вижте и темата: 3 домашни маски за разкрасяване със зехтин

Едно от най-старите маслинови дървета на планетата расте на остров Крит и се посещава ежегодно от около 20 000 души от цял ​​свят. В Monumental маслина на Vouves е обявена за „паметник на природно наследство“ с решение Nr. 603/17-2-1997 г. на генералния секретар на област Крит. Това е в резултат на значителното му екологично и историческо значение.

Маслиновото дърво на Vouves, Крит

Маслиновото дърво на Vouves се намира в Ano Vouves , село на 30 километра западно от Ханя, Крит. Въпреки че точната му възраст не може да бъде потвърдена, това е едно от най-старите маслинови дървета в света. Възрастта му се изчислява на повече от 3000 години. В Средиземноморието има седем маслинови дървета, на които е известно, че са на поне 2000 до 3000 години и сред тях е дървото Vouves.

Зехтина, Маслиново олио

Това невероятно чудо на природата достига широчина над четири метра и все още ражда маслини, които са високо ценени. Поради своето екологично и историческо значение, той е обявен за паметник на природното наследство с решение Nr. 603/17-2-1997 г. на генералния секретар на област Крит. Маслиновото дърво на Vouves се посещава ежегодно от приблизително 20 000 души от цял ​​свят.

До монументалното маслиново дърво на Vouves стои традиционна сграда, в която се помещава Музеят на маслиновото дърво на Vouves . Музеят се опитва да съхрани и популяризира това голямо наследство, както и излага инструментите, които са били използвани до средата на миналия век (средата на 1950 -те) от хората на тази земя.