Тайната на идеалното разбирателство с котката

Тайната на идеалното разбирателство с котката

Каква е тайната на идеалното разбирателство с котката

Знаете ли, каква е тайната на идеалното разбирателство с котката…, макар и своенравни, котките се оставят с удоволствие на човешкото внимание….

разбирателство с котката

Осигурете й приятна домашна среда

Няма как да създадете перфектни отношения с вашата котка, ако тя е в постоянен стрес. Душевното й спокойствие зависи от обстановката, в която живее. Дайте й възможност да живее своя котешки живот, като отделите специално място за нея. То трябва да дава на вашата котка чувство за сигурност и удобство там разположете леглото и купичката й за храна. В някой ъгъл поставете тоалетната й. Помислете за стълб, увит във въже, на който да може да чеше ноктите си. Копката трябва и да си играе — за целта й осигурете кълбо прежда, празна картонена кутия, сигурно място на балкона или пред прозореца.

котката

 

 

Шепнете й нежно

Котката обожава да й говорят тихичко. При възможност послушайте как котката майка се обръща към малките си — винаги на тихи, ниски тонове.

Така тя изразява любовта си. Ако имитирате гласа й, тя ще възприеме това като знак за обич и това ще я накара да се чувства на сигурно място. Високите, тънки нотки и силното викане карат котката да бяга в своя ъгъл. Внезапните, груби звуци за нея са сигнал за тревога.

 

Оставете й инициативата

Забелязали ли сте, че котките търсят компанията на хората, които не ги забелязват. В същото време те бягат от тези, които се стремят прекалено много към тях. Това е така, защото безразличието ги успокоява. Още повече, че котките обичат необезпокоявани да спят по 16-18 часа на денонощие. Затова предпочитат сами да изберат момента на общуване с околните, така че той да не съвпада нито с дрямката, нито с похапването. Ако искате да си поиграете с вашата котка, повикайте я и изчакайте тя сама да дойде, когато прецени.

 

Правете като нея

Най-ефективният начин да постигнете добра комуникация с вашата котка, е да възприемете нейните правила за общуване.

Повечето котки например не обичат да ги гледат втренчено право в очите, защото намират това поведение за заплашително. А когато мигате по-често и гледате разсеяно, те възприемат това като знак за спокойствие. Наблюдавайте как се държи котката ви и я имитирайте.

разбирателство с котката

 

Галете я, ако това й харесва

Котката трябва да е привикнала с контакти с хората съвсем от рано — до седмата седмица на живота си. При това условие тя приема ласките с удоволствие. Както е известно, тя е в състояние да почисти с езика си почти цялото си тяло, с изключение на гърба, върха на главата и областта под брадичката. Галете я точно по тези места и тя ще бъде много доволна, още повече че там има и много рецептори на сетивата. По принцип много лесно можете да разберете дали й харесва или не да я докосвате — ако всичко е наред, котката мърка сладостно, ако нещо не е както трябва, тя се вцепенява, ушите й падат надолу и зениците й се разширяват.