С кой вид трошени скали да строите

трошени скали

Различните трошени скали са с различни характеристики на камъчетата. За да решите, с какъв вид материал да строите при нужда, трябва да знаете, по какво се различава една скала от друга.

ДРЕБЕН ВАРОВИК

Варовикът е вид седиментна скала. Този материал се получава от варовикови отломки, чрез раздробяване на варовика. Раздробените камъчета се обработват по специален и минават през обработка през специално сито. Така се извлича подходящия размер на камъчетата, които се използват за строителен материал.

Чакълът от варовик е много екологичен и многофункционален продукт. Заради тези си характеристики бива много често използван в строителството. Устойчив е на температура и промени, на замръзване и е много добър в абсорбирането на влага. Варовикът е трошена скала, която се използва не само в строителството, но и в хранително-вкусовата промишленост, в стъкларството, в печатната индустрия ид др.

ЧАКЪЛ

Образуването на чакъл се получава под въздействието на природни сили. Горният слой на скалите постепенно се разрушава и така се превръщат в чакъл. Когато този материал попадне в реки и водоеми той придобива заоблена форма. Получават се залежи от различни видове скали. Те са различни по цвят, размер и степен на заобленост.

Строителният чакъл са вид трошена скала, която се получава при раздробяване на скалите. Той е много използван в строителството, заради високата си степен на якост. Чакълът, намира приложение в производството на бетонни и стоманобетонни конструкции. Тези трошени скали се използват в пътното строителство, в декорирането и дизайна на озеленяването.

ДРЕБЕН ГРАНИТ

Гранита е най-издръжливият материал от всички. Самият материал се получава от монолитни твърди скали, при процеса им на раздробяване. Гранитния чакъл намира широко приложение в строителството.

Материал от гранитен чакъл се използва за големи и масивни конструкции, като например бетонни блокове, плочи, основи. Натрошеният гранит е много издръжлив, устойчив на измръзване, на лющене и на радиоактивност. Силата на лющене зависи от неговата плътност. И не на последно място – устойчив е на високи температури. Това зависи от броя цикли на замръзване и отмръзване на материала.

Източник: rabotnioblekla.bg