Съвети за избор на гуми за вашия автомобил

видове гуми

Съвети за шофьорите при избор на гуми

Работата на автомобила в удобен и безопасен режим е възможна с използването на висококачествени автомобилни гуми, затова избор на гуми се прави много прецизно.

Такива трябва да съответстват на сезонността, пътната настилка и размерите на дисковете на автомобила.

Пазарът предлага огромен брой опции за гуми за леки и товарни автомобили. В този случай изборът не трябва да се основава само на производствените разходи.

Критерии за подбор на гуми

Производителите на автомобилни гуми позиционират своите продукти като надеждни, трайни, способни да пазят колата на пистата при всякакви климатични и пътни условия. При избора на гума, всеки собственик на кола трябва да се ръководи от следните критерии:

Как да изберем правилните гуми

Безопасността на движението е определящ параметър. Гумите трябва да държат колата на мокър и сух асфалт, лед или сняг, с остри маневри.

Моделът на гумите трябва да съответства на сезона. Това дали е лято или зима, определя протектора на гумата.

Безшумните гуми определят комфортното пътуване.

Минималното износване по време на работа позволява да се удължи живота на гумите.

Размерът на колелата трябва да съответства на паспортните данни на автомобила.

Разходите също засягат избора. Ако желаете, можете да намерите приблизително еднакви характеристики на продукта, цената които ще се различават значително.

При избора на колела е препоръчително да се проучи стандартната маркировка, чрез която да се разберат основните характеристики на продуктите. Консултации с професионалисти и четене на ревюта на любимите модели на гуми никога не са излишни.

Характеристики в избора на гуми за автомобила

На първо място, изборът на гуми се извършва, като се отчита сезонността на употреба. Съставът на гумата, шарката на протектора и височината. Това дали са летните и зимните модели са различни. Моделите за използване през зимата могат да бъдат оборудвани с шипове. В допълнение към външния вид, може да разберете сезонността на гумата чрез етикетиране.

В допълнение към сезонността, изборът на гуми се извършва по следните параметри:

Шарката на протектора може да бъде симетрична или асиметрична, както и посоката на въртене. Продуктите от първия тип са прости и евтини. Асиметричните гуми за насочване отстраняват влагата от колелата, намаляват риска от аквапланинг.

Повечето модели гуми са безкамерни!

Това улеснява и изборът на модели.

Конструкцията на кабела е една от определящите характеристики на якостта и твърдостта на гумата. На пазара се търсят радиални модели, обозначени с R.

Диаметърът на отвора зависи от марката и модела на оборудването, определя съответствието на диаметъра на фитинга на гумата и диска.

Ширината на колелото се посочва в маркировката и се обозначава в милиметри. В някои случаи се разрешава покупката на гуми с по-голяма ширина от посочената в паспорта на превозното средство. В този случай дискът трябва да съответства на размера на гумата. В противен случай съществува риск от спонтанно сортиране.

Височината на профила се отбелязва като процент от ширината на гумата. Ако е необходимо, може да преизчислите този параметър в милиметри. По-високият профил осигурява допълнителна защита срещу повреда на колелата, компенсация за неравна настилка.

Ниският профил подобрява характеристиките на управление. Ако планирате офроуд условия и при лошо покритие, по-добре е да изберете гума с висок профил. Когато се движите по идеални пътища, ще ви предложат модели с нисък профил.

Индексите на натоварването и скоростите също имат значение при избора. Първият параметър определя максимално допустимото тегло, което гумата може да издържи. Общото тегло на автомобила не трябва да надвишава допустимото натоварване на 4 колела.

Индексът на скоростта определя способността на гумата. Това помага тя да поддържа своите характеристики по време на ускорението на автомобила. Препоръчителните стойности не трябва да бъдат надвишавани.

Като се вземат предвид всички посочени параметри, става много по-лесно да се изберат гуми. Когато се сравняват подходящи модели, по-добре е да се даде предимство на продукти на надеждни и доказани производители. Не се препоръчва покупка на евтини гуми, дори и при сериозни финансови ограничения.