Стриди: полезни свойства

Стриди

Обичайте ги или ги мразите, стридите са основният продукт на много кухни по света. Някои хора потръпват от мисълта да ги хапнат. Други да не чуят за морския солен вкус.

Без значение къде се намирате, трябва да знаете ползите за здравето, скрити зад тези черупки.

Ето списък на 10-те най-добри ползи за здравето от похапването на стриди.

  1. Укрепване на имунитета

Тези мекотели съдържат витамин Е и С. Те са богати на различни други минерали, които помагат на имунната система. Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на стридите също предпазват от свободните радикали, които се освобождават по време на клетъчния метаболизъм.

  1. Здраве на сърцето

Стридите имат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те намаляват плаката, която се натрупва в артериите, като я предпазват от свързване със стените артерии и кръвоносни съдове. Освен това, високото съдържание на магнезий и калий в стридите спомага за намаляване на кръвното налягане и отпуска кръвоносните съдове. Витамин Е повишава гъвкавостта и силата на клетъчните мембрани.

  1. Добри за очите

Стридите са на върха на списъка с естествени източници на цинк. Минералът им гарантира, правилно произведената в ретината очната пигментация. Колкото повече цинк, толкова по-силно е зрението.

Оказва се, че те всички морски стриди имат поредица от полезни свойства!

  1. Подобряват мозъчната функция

Стридите са богат източник на В12, омега-3 мастни киселини, цинк и желязо, които са от полза за мозъка. Проучванията показват, че ниското съдържание на желязо в мозъка намалява способността на човека да се концентрира, докато дефицитът на цинк може да повлияе на паметта.

  1. Действат за настроение

Поради високите нива на цинк, в този морски живот, те стабилизират настроението. Цинкът се счита за основен минерал, защото не се съхранява от организма и трябва да се консумира чрез храна.

  1. Добри са за кожата

Мощният цинков минерал играе голяма роля в регенерацията на кожата, като помага създаването и стимулирането на колагена. Колагенът е от решаващо значение за структурната подкрепа на кожата. Той намалява провисването. Също така помага за поддържането на по-здрави нокти и поддържа здрави главата и косата.

Сдраве, сила и енергия в стридите!

  1. Здрава съдова система и кръвоносни съдове

Хапването на стриди съдържа 16-18% от препоръчителното дневно количество витамин С. Витамин С помага за борба със сърдечносъдовите заболявания, чрез активиране на коензимите, от които тялото се нуждае, за да възпроизведе норепинефрин, необходим за нервната функция. Също така те съдържат омега-3 мастни киселини, калий и магнезий, за които е известно, че намаляват риска от инфаркт, инсулт и са ефективни при понижаване на кръвното налягане.

  1. Подобряват енергията

Стридите съдържат големи количества витамини В12, които увеличават енергията и превръщат храната, в енергия. Стридите също съдържат желязо, което помага на тялото да пренася кислород към отделните клетки, давайки импулс към енергията.

  1. Здраве на костите

Наличието на селен, мед, желязо, цинк, фосфор и калций, открити в тези мекотели, води до по-добро здраве и костна плътност.

  1. Сексуално здраве

Цинкът, открит в стридите, е причината те да се срещат в афродизиаци още от древни времена! Цинкът помага на организма да произвежда тестостерон, който играе важна роля в регулиране на женското и мъжкото либидо и сексуалната функция.