Стволови клетки: какво е това?

Стволови клетки

Науката изучаваща състав, структура и възпроизводство на стволови клетки е важен отрасъл от съвременната медицина. Тя обещава необятни възможности и начини да се отървем от много привидно нелечими заболявания.

Стволовите клетки са незрели клетки!

Те са предшественици на всички останали клетки в тялото.

Стволови клетки: какво е това?

Това са клетки, чиято незрялост позволява на клетката да се само обновява и да се развива под формата на други клетки. Това се случва, само тези, от които тялото се нуждае.

Огромен брой от тях идват от една клетка, която се нарича зигота. Образува се в резултат на сливането на гамети, според мъжкия и женския тип. По този начин, тази малка клетка носи много информация – за тялото, за неговото развитие. Тогава тя се разделя и поражда други клетки. Те нямат друга функция, освен да предават информация за тялото на други клетки. Това са стволовите клетки, които са механизми за контрол на тялото.

Стволовите клетки: какви са, къде са и защо са необходими.

Както стана известно, този тип клетки възстановяват онези части на органите и тъканите на тялото, които са били повредени. Те получават сигнал от тялото, че някъде е необходима помощ. Чрез притока на кръв, същите се втурват към засегнатия орган или тъкан. На място те се превръщат в тъкани от всякакъв тип.

Стволовите клетки стимулират вътрешните резерви на организма да се възстановят. По този начин, могат да се поправят почти всякакви повреди.

Стволовите клетки: къде се намират у хората

При възрастен човек стволовите клетки се намират главно в костния мозък. Разбира се, те се разполагат и във всеки орган и във всяка тъкан на тялото. Важно е да се спомене, че запасът им е малък. Понякога се случва тялото да не е в състояние да попълни доставките на загубени клетки. Когато, тялото е твърде старо или много слабо се нуждае от твърде много клетки, за да елиминира лезията.

За щастие съвременната медицина позволява да „насочите“ стволовите клетки към мястото, където тялото се нуждае. Това помага на организма, да се възстанови от редица заболявания. Такива са инсулт, диабет, цироза и т.н. Възможностите за използване на тези клетки са почти безкрайни.

Стволовите клетки в медицината

Днес стволовите клетки от мозъчна тъкан се използват за възстановяване на имунната система, която често е увредена в резултат на различни заболявания. След като влязат в тялото, стволовите клетки са в състояние многократно да се разделят. Те се превръщат в желани клетки. В този случай те са „линейка“ за болния. Ако някъде се появи заболяване, тялото бързо ще се излекува, чрез стволовите клетки.

Болести на стволови клетки

Стволовите клетки от пъпната кръв са толкова уникални, че се използват за лечение на повече от 80 фатални заболявания.

Само няколко от тях са:

левкемия, лимфом, рак;

остра анемия;

остра миелофиброза, цироза;

наследствени заболявания на имунната система;

различни тумори;

аутизъм, церебрална парализа и др.

Всичко по-горе показва, че стволовите клетки са наистина уникални. Следователно те заслужават повишено внимание от страна на учените и лекарите.