Соев сос – тайни от кухнята

соевия сос

Соев сос – появил се някога и станал известен на Изток, а днес е част от кулинарията на цяла Европа. Какви са тайните на соевия сос, кое го прави така пикантна и вкусна добавка за храната, може да научим от подбраната накратко, но съществена информация.

От къде идва соевият сос

мята се, че родината на соевия сос е Китай. Там той се появява през VIII в. По-късно се доставя и в Япония, а в Европа идва чак през XVII в. Самият френски крал по онова време г нарича ‚черно злато“ в кухнята. В България соевият сос едва сега набира популярност, а най-интересното е, че с негова помощ се приготвят още множество други сосове за кулинарията. Той е идеален овкусител, както за месо, така и за всякакви зеленчуци.

Как се приготвя соев сос

Соята са дребни зърна, които се пекат, след това се заливат с вряла вода и се оставят под действието на бактерии, за да ферментират в продължение на месеци, а понякога и години. В различните производства, соевият сос се създава с редица и различни технологии. Някъде използват киселини, на други места го разреждат и т.н.

Качества на соев сос

Според онколозите, соевия сос спира развитието на някои заболявания, а според други медици намалява и процеса на стареене. За да познаем качествения соев сос, специалистите съветват да се обръща внимание на бистротата му. Когато на дъното на шишето има утайка, това говори за примеси като нишестета. Качествения соев сос се предлага само в стъклени бутилки и не съдържа оцветители, консерванти или аромати.

Полезност на соевия сос

Той не е препоръчителна добавка за храна при бременни, деца и хора страдащи от някои заболявания. В състава на соевия сос има антиоксиданти, минерали и витамини. Той е много богат на растителни мазнини и белтъчини, а наред с това има лечебни качества. Той благоприятства костната система, сърдечно-съдовите органи, бори се успешно със затлъстяване, безсъние и главобол. За вегетарианците соевият сос е уникална храна, която доставя нужните количества на протеини. И все пак не бива да се пренебрегва златното правило: „Всичко в умерени количества е здравословно“. И все пак прекалената употреба на соса може да предизвика алергични реакции или възпаления на стомаха.

Разберете и всички тайни на подправката пипер.