Системата за резервация Booking.com

Booking.com

Какво трябва да знаете за системата за настаняване и резервация Booking.com

Какво представлява и как да го използвате Booking.com ще разберете в текста по-долу.

Един от най-важните и отговорни разходни елементи при пътуването е настаняването. Ако по време на ваканцията си няма къде да живеете или ще се чувствате на неудобно място, то ваканцията може да се счита за отменена. Трудно е, да се ориентирате в разнообразието от предложения в Интернет.

Невинаги може да се доверите, да имате гарантирана надеждност, както и да изберете удобна услуга за поръчки. Система за резервация на настаняване – Booking.com е създадена специално за „нуждаещите се“.

Система Booking.com – каква е тази услуга?

Booking.com е един от най-големите сайтове, където се събират всякакви предложения за настаняване в различни страни по света. В търсенето въвеждате желаната държава / град, във филтъра добавяте предпочитанията си за жилище (както и дати, разходи, брой хора и други подробности). И воала – възможностите за резервация се разкриват, пред вас.

Системата на Booking.com сключва споразумение със собствениците на хотели, вили, хостели, апартаменти и др. Тя налага определени условия, за да осигури на потребителя надеждност и безопасност. Така, потребителят иска да се съобрази с посочените условия (това, което е посочено в описанието, трябва да е в действителност). Второ, публикуват се само реални снимки. На трето място, не са позволени цени на сайтове по-високи от тези на Booking.com. Собствениците на места за настаняване плащат комисионната за пускане на рекламата от собствения си бюджет.

Системата на Booking.com публикува само реални отзиви от туристи. Не може да има есета на свободна тема и измислени предимства. Отговорни за това са ръководителите на проекти. Разбира се, има изключително някои пътешественици, които целят да развалят както рейтинга, така и репутацията на даден обект, но като цяло всички коментари са честни.

Най-полезните опции в Booking.com

Благодарение на тази функция може да проучите подробно предлаганите от сайта опции за жилище и въз основа на сравнение да направите правилния избор. Също така ви съветваме да не пренебрегвате отзивите и оценките в бъдеще. Така ще може да помогнете и да улесните избора на следващите туристи. В края на краищата, без изключение, всеки гледа рейтинга на жилищата и чете историите. Колкото по-висок е статутът на туриста, който пише отзив, толкова по-добре го слушат и му обръщат внимание. С помощта на такива хора, наемателите бързо реагират на недостатъците и впоследствие ги коригират.

Също така сайтът има хубава опция – „гаранция за най-добра цена“. След като резервирате хотел (или друго настаняване) на Booking.com, можете да търсите същата оферта. И също така сравнете цените на други услуги или на официалния уебсайт на собственика. Ако внезапно забележите цената по-долу (само забележете: резервацията трябва да е за едни и същи дати; офертата трябва да е валидна; същите правила и условия за анулиране). Може да се свържете с Booking.com (първо предоставете линк) с искане до върнете разликата в цената – по договорената системата, тя трябва да изпълни това условие.

Booking.com няма да възстанови разликата в цената, ако:

На предоставения сайт за резервация не се показва, докато плащането не приключи, както и информация, в коя стая ще отседне лицето.

Мястото е поръчано по някаква програма за лоялност или бонусна система. Или настаняване със специална отстъпка.

Как да използвате?

Ако поръчвате няколко пъти, Booking.com ви предоставя гениален статус и може да печелите бонуси за това. За да направите това, внимателно разгледайте подробностите за резервацията, която идва на вашия имейл. По правило се предоставят задължителни отстъпки от 10%. Тук е мястото да споменем, че потребителят получава този статус, едва след третата резервация. И предимствата му са наравно с клиент, който е използвал Booking.com, например, повече от 50 пъти.

Преди да резервирате хотел, не забравяйте да прочетете внимателно условията за резервация. Те се поставят в таблица под всяка категория. Често се случва, когато човек не придава особено значение на тези записи. И тогава се оказва, че парите му са дебитирани, преди пристигането, а той остава изключително възмутен. Всички подробности (независимо, дали има авансово плащане или не, цялата сума се дебитира или частично, дали е възможно анулиране). Това са нещата посочени в общите условия.

Може да анулирате резервацията си без неустойка или на намалена сума. Това е друга полезна функция. Ако сте резервирали настаняване, но осъзнавате, че няма да може да пътувате, свържете се директно с Booking.com с искане да анулирате поръчката си, без загуби. Те от своя страна се свързват директно със собствениците и отправят към тях молба се не налагат глоба. Резултатът зависи единствено от решението на хотела. Booking.com ви спестява време и сам преговаря със собственика. Също така е по-добре да се свържете с обекта, където е трябвало да пристигнете и да обясните цялата ситуация. Ако имате късмет, то проблемите с резервацията ще са решени човешки, а не по споразумение.