Сексуалността на тийнейджърите

Сексуалността на тийнейджърите

Време е за въпроси, относно Сексуалността на тийнейджърите. Затова избрахме да открием темата Сексуалността на тийнейджърите.

Съществуват различни признаци, по които всеки родител разбира, че детето му е вече пораснал млад мъж или жена. То не остава безразлично към прелестите на противоположния пол, а тук ни е нужен професионален съвет, кога и как да постъпим.

Когато тийнейджъра е свенлив

Срамежливостта е присъща на много хора. Дори за децата, които до вчера разказваха и задаваха въпроси за всичко сега се сконфузват, когато ги вълнува нещо свързано с интимните взаимоотношения. Дори синът ви да обсъжда въпроси за секса, то под освободеността и безцеремонните думи се крият хиляди въпроси, които не знае как да изкаже. Не се тревожете и не си представяйте, че ще обсъжда с вас темите за секса и връзките. Не се заблуждавайте и че на сила може да го накарате да говори за такива теми. Не пренебрегвайте и мнението на специалистите, че с прекалената натрапчивост може да провокирате у подрастващият постоянно чувство за свенливост и стеснителност. Последното може да се превърне и в „задръстеност“, а тя да усложни на по-късен етап, нормалните взаимоотношения в сексуалността му.

Научете и 3 съвета за секса и тийнейджърите.

Раздразнимостта на тийнейджъра

Не прекалявайте и не досаждайте на детето си, когато виждате, че се дразни да му задавате неудобни въпроси. Любовта, сексуалните преживявания или терзания не бива да се обсъждат сред други хора. Специалистите съветват родителите на тийнейджъри да създадат благоприятна атмосфера и не задавайте въпроси от типа: „Знаеш ли какво правят майката и бащата, вечер под завивката“.

Бъдете пример за слушател

Сексуалността не трябва да е табу в семейството. Ролята на родителя е да осведоми децата си за всички рискове, които крие секса. В това число обяснете за нежеланата бременност, за болести предавани по полов път и начините да бъдат избегнати. Така ако имате момче насочете се към темите за презерватива, а ако имате дъщеря, запознайте я с идеята за противозачатъчни.

Насърчавайте и помагайте на своя тийнейджър във всичко. Ако сами не се справяте с разясненията насочете го към ваш близък (може той да е лекар, гинеколог, сексолог или психолог), който да разкрие всички тайни около сексуалността. Проявете разбиране към детето в пубертета.