Самота равно на болест

самота=болест

Самота=болест

На света не съществува човек, на който усещането за самота да не му е познато. Това усещане може да е провокирано от множество фактори, но когато зачести или се превърне в спътник в ежедневието трябва да вземем мерки.

И най-опасното е, че когато самотата завладее живота ни, то се появява страхът. Независимо, от какво е провокирана самотата, тя се проявява с една и съща визия и това е празнота.

Това може да е раздяла с близък човек, загуба на такъв, смяна на жилище, настаняване в нов град, това и още много са факторите, които провокират самота.

Изникват множество въпроси около самотата!

Как да се справяме със самотата, болезненото усещане винаги ли ще съществува или е преодолимо с времето и т.н. Истината е, че така сме устроени. Човекът има нужда от емоционална, физическа и интелектуална връзка. Той се нуждае от усещане за топлина, любов, внимание, подкрепа и разбиране. Наред с това човекът има нужда да принадлежи на някого и тази негова потребност е по-силна от всичко останало.

Сами се раждаме, сами си отиваме!

Вярно е и твърдението, че всички идваме на този свят и си отиваме сами, но през целия жизнен път хората завързват контакти, намират своята половинка, раждат и отглеждат поколенията си, а когато нещо е нарушено, то празнотата зейва с невероятни размери. Хармоничната самота може да се сравни с хармоничното недояждане. Много често дори смятаме, че усещането за самота зависи от взаимоотношенията ни с околните. Последното обаче не е така, защото нещата щяха да стоят по-много по-лесен начин.

Как сами да се справяме със самотата!

Съществуват множество наръчници за това, как сами да се справяме със самотата. Истина е още, че взаимоотношенията не са причина за самота, а следствие от усещането й. Хроничната самота влияе на личността и я изкривява.

Чувството на самота!

Усещането за самота е състояние на душата, в което тя има своя потенциал, нужда, смисъл, цел от стремежи и вдъхновение. Когато са налични тези неща, човек може да прекара и дни самотен. Но, душата е онази, която дава смисъл и живот на всичко. Тя дарява на околните любов и дори не изисква да получава такава. Тази душа е щедра и богата, защото дарявайки щастие и любов тя се превръща в притегателен център за околните.

И на последно, но най-важно място самотата=болест! Не забравяйте това и ако и вие сте обзети от това усещане потърсете специалист, който да ви помогне.