Рецепта за Мохито

Как да приготвя Мохито

Освежаващо жизненият и невероятно вкусен Мохито е един от най-популярни коктейли в света. Едва ли някой, опитал го веднъж, няма да поиска да изпие тази освежаваща напитката отново.

В него е заровена някакъв вид магия

Мохито има невероятно проста рецепта за приготвяне и вкусът му предизвиква буря от емоции, още при първата глътка. По някакви необясними причини ще искате да го опитате отново и отново. Много бармани държат в тайна, подписа си зад самата Mojito рецепта. Основните съставки, необходими, за да бъде направена, сега е достъпна и за вас. И така, днес може да направите този коктейл чудо у дома и със собствените си ръце.

Рецепти мохито

Историята на Мохитото

Днес Мохито се е превърнал в известен смисъл вдъхновение. Барове, клубове, търговски марки, музикални групи са кръстени на него. Малко хора обаче знаят, че историята на тази напитка датира от древни времена. И има толкова много легенди за нейното раждане, че не може да разкажем всичко наведнъж. Основната версия на творението на коктейла гласи, че мястото на неговото раждане е Хавана, столицата на Куба. Тук, в притежанието на местната фамилия Мартинос – кафенето-ресторант La Bodeguita del Medio, се появил освежаващ шедьовър. Между другото, тази институция е много популярна и до днес. В древни времена на това място са идвали хора като Ърнест Хемингуей, Адрианис Родригес и много други известни личности. Техните снимки сега тежат като гордост в кафе-ресторанта.

Друга версия предлага историята, че Мохито за първи път става известен през 16-ти век, когато английският навигатор, корсар и вицеадмирал сър Франсис Дрейк дал на моряците си напитка с липа от мента, за да не ги разболеят по време на плаване. Друга легенда сочи, че Мохито е измислен от роби, които неуморно са работили, върху захарната тръстика на кубинските плантации през 19 век. Това се дължи на факта, че в тази версия са нарекли напитката Mojo – дума, обозначаваща създаването на магия. Терминът роби също се използвал за означаване на малък амулет или личен предмет, който носел късмет и сила.

Мохито

Мохито рецепти

Този невероятно популярен коктейл се приготвя, както като освежаваща напитка, така и с добавка на алкохол. Ако планирате парти и се интересувате от алкохолната рецепта Мохито и не знаете какво да вземете за основа, тогава без съмнение купите лек ром. Именно той е традиционната съставка в обогатената версия на ментовия шедьовър. За да направите Mojito ще ви трябва:

– няколко стръка прясна мента;

– лайм;

– захар от тъмна тръстика;

– сироп;

– газирана вода без сол;

– напитка като Sprite или Seven Up;

– натрошен лед.

Не е необходимо да купувате сироп, може да го направите сами, разредете обикновената или тръстикова захар във вода в съотношение 1 към 3.

Начин на приготвяне:

Независимо, дали искате да направите напитка с добавка на ром или безалкохолен Мохито, рецептата ще включва всички основни съставки, изброени по-горе. И така, да започнем!

  1. Пригответе високи, широки чаши за коктейли. Хайболът или колби са идеални.
  2. Поставете ментата в тях, на около два пръста от дъното. Разклатете добре, така че тя да даде сок.
  3. Добавете захар или сироп около още два пръста отгоре.
  4. Оставете настрана, така че съдържанието на чашата да престои.
  5. Извадете леда от фризера и го смелете в блендер. Ако нямате под ръка специални инструменти, сложете леда в найлонов плик и го разбийте с точилка или чук до желаната форма. Необходимо е да се направи на дребно.
  6. Поставете няколко стръка мента в чаша за коктейл, така че те леко да изпъкнат от нея.
  7. Поставете няколко закарани кубчета във всяка чаша.
  8. Добавете ледени кубчета към една трета от чашата.
  9. Изцедете сока от лайм. Използвайте около половината на чаша.
  10. Разбъркайте внимателно съдържанието, напълнете всичко с газирана вода без сол. Допълнете със Sprite или Seven Up.

Ако не може да намерите лайм или захар от тъмна тръстика, заменете ги с обикновена бяла захар или лимонов сок.

коктейл мохито

Коктейл Мохито

Всички много обичаме мохито, но, за съжаление, не винаги е възможно да отидем на кафе и да поръчаме този коктейл. Затова нека се опитаме да си направим мохито у дома.

Коктейл mojito: рецепта

Съставки:

Прясна мента – 10 грама

Тръстикова захар – 10 грама

Лайм – 1 брой

Лечебен ром – 80 мл

Тоник – 400 мл

Времето за готвене е 20 минути. Количество – 2 порции.

Мохито

Приготвяне на мохито у дома

Нуждаем се от един лайм, който нарязваме на 8 равномерни парчета. За всеки коктейл са необходими само 4 броя. И така, изстискайте лайма в чаша, а изцедените парчета оставете на дъното. Разкъсайте ментата и поставете в чаша заедно с тръстиковата захар.

Вземете нещо удобно, за да размешате цялото съдържание в чашата. Разнесете добре.

След това вземаме лед и напълнете цялата чаша с него, добавяме малко ром и тоник. Вкусът му ще стане свършен.

Ако искате безалкохолно мохито, тогава вместо алкохолни напитки изсипете Спрайт.

Това е! Мохитото е готово за консумация у дома.

Бон Апети!